Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат съвместни учения

Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу заяви, че Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат съвместни учения във връзка със заплахи от Афганистан, предаде ТАСС.

Русия, Таджикистан и Узбекистан ще проведат съвместни учения

„Като цяло, ако говорим за нашето сътрудничество, то се развива достатъчно успешно. Провеждаме голям комплекс от учения с Таджикистан, свързани с възникващите заплахи. Предстоят упчения с нашите узбекски колеги, след това тройни учения Русия, Узбекистан, Таджикистан.
Надявам се да ги проведем по график и с очаквания ефект “, каза Сергей Шойгу по време на среща с министъра на отбраната на Таджикистан Шерали Мирзо.

Сергей Шойгу отбеляза, че в рамките на ОДКС е необходимо не само да се обсъждат въпроси, но и да се вземат подходящи решения и мерки за осигуряване на сигурността на границите и териториите.
Според него нарастването на терористичната активност в Афганистан на фона на прибързаното изтегляне на чуждестранни войски от тази страна и стремителната деградация на обстановката изискват бързото приемане на мерки.

„Днес на преден план излиза съвместната работа за неутрализиране на заплахите от територията на съседен Афганистан. Прибързаното изтегляне на чуждестранни войски оттам провокира стремителна деградация на ситуацията, увеличаване и нарастване на терористичната активност. Тази ситуация изисква предприемане на надлежащи действия. Такава работа вече е в ход “, подчерта министърът на отбраната на Русия.

Сергей Шойгу съобщи още, че Москва е организирала допълнителни безвъзмездни доставки на руско въоръжение и техника за оборудване на таджикската армия и продължава да обучава квалифициран таджикски военни кадри не само във военните университети в Русия, но и за сметка на средствата от фондовете на 201-а руска военна база.

„Обръщаме повишено внимание на укрепването на бойния потенциал на нашата база и изясняване на плановете за съвместно отблъскване на евентуално проникване на терористи“, заключи Шойгу.

Коментари:

comments powered by HyperComments