The National Interest обясни страха на НАТО пред съветския изтребител Су-27

Роден в съветската програма «Перспективен фронтов изтребител» (ПФИ) и отличил се като един от най-успешните съветски изтребители в края на Студената война, Су-27 все още е несравним по своята универсалност.

Марк Епископос, журналист на американското издание The National Interest, разказва в своята статия защо съветският изтребител ​​все още представлява голяма заплаха за военновъздушните сили на страните от НАТО.

 

The National Interest обясни страха на НАТО пред съветския изтребител Су-27

„ПФИ е проектиран като маневрен самолет, за да върви в крак с американските изтребители от четвърто поколение като F-14 Tomcat и F-15 Eagle“, пише експертът в своята публикация.

Представен на обществеността почти в края на СССР през 1985 г., Су-27 стана един от последните големи изтребители от четвърто поколение.

„Крайният резултат обаче си заслужаваше чакането. Задвижван от два турбовентилаторни двигателя AЛ-31Ф с доизгаряне, Су-27 развива скорост до 2,35 Маха и има обхват от около 3 500 км “, отбелязва Епископос.

 

Фланкерът, както го наричат ​​на Запад, има товароносимост до 6000 кг и може да се похвали с ракети с малък обсег Р-27 и Р-73, в комбинация с маневреността си, правят Су-27 такава сила, от която следва да се опасяват във въздушните боеве.

„За разлика от F-15, Су-27 е класифициран като изтребител ​​с въздушно превъзходство, но е достатъчно гъвкав, за да изпълнява ударни мисии и задачи. За това той носи въздушни бомби и неуправляеми ракети “, се казва в статията.

Благодарение на тази универсалност, Су-27 в своето време се превърна в хит на международния самолетен пазар, в резултат на което получи много модификации и подобрения, сред които дори палубни или двуместни версии.
Според експерти най-добрият съвременен руски стелт изтребител Су-35С е създаден въз основа на разработките на СУ-27.
Освен това, както припомня авторът на статията, Су-27 стоящ на въоръжение на руските ВКС и до сега изпълнява задачи за прихващане на самолети на НАТО в регионите на Балтийско и Черно море.

Коментари:

comments powered by HyperComments