Външно министерство Китай: Ако САЩ посегнат на нашия суверенитет ще съжаляват

Ако Вашингтон продължи да се намесва в делата на Хонконг, автономния район Синцзян Уйгур и други вътрешнополитически въпроси на КНР, Пекин ще предприеме адекватни мерки. Това заяви днес, 26 юли външният министър на Китай Ван И по време на разговори със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шерман.

 

Външно министерство Китай: Ако САЩ посегнат на нашия суверенитет ще съжаляват

Уенди Шерман, снимка: nbcnews.com

 

Съединените щати нямат право да посягат на суверенитета на Китай, каза Уанг Й. Въпросите на Хонконг, Синдзян и Тибет никога не са имали нищо общо с правата на човека и демокрацията.
Дори не говоря за Тайван, за този проблем.
Въпреки факта, че островът и континенталната част на КНР все още не са обединени, те представляват единен Китай.
Ако поддръжниците на тайванската „независимост“ се осмелят да ни предизвикат, Китай има право да предприеме всички възможни мерки, за да сложи край на това. “- предупреди външният министър на Китай.

В навечерието на преговорите ръководителят на китайското външно министерство заяви, че е време Китай и международната общност да научат Вашингтон да се отнася към другите страни като към равни. Така Ван И коментира изявлението на Държавния департамент на САЩ в навечерието на посещението в Тиендзин на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шерман, която заяви, че Вашингтон ще води диалог с Пекин от позицията на сила. Отговорът на Китай не закъсня- такъв тон не се приема по никакъв начин…

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments