Украинският флот ще участва във военните учения на НАТО в Грузия Agile Spirit 2021

САЩ вече са прехвърлили военна и спомагателна техника в Грузия, за участие в ученията.

От 26 юли до 6 август в Грузия ще се проведат международните учения на НАТО Agile Spirit 2021, в които ще участва украинският флот. Също така военнослужещи от страни членки и партньори от НАТО участват във военни маневри, включително САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Азербайджан, България, Турция, балтийските страни и Молдова, съобщи прес-службата на Министерството на отбраната на Украйна.

Украинският флот ще участва във военните учения на НАТО в Грузия Agile Spirit 2021

Министерството на отбраната на Грузия съобщи, че САЩ вече са прехвърлили военно и спомагателно оборудване в Грузия, за участие в ученията.
Военното оборудване на 173-та въздушно-десантна бригада на американската армия и 18-та бригада на военната полиция е доставено по море до пристанище Поти от румънското пристанище Констанца от товарния кораб Обирикс. Военнослужещите на САЩ, които ще участва в ученията, ще пристигат в Грузия поетапно по въздух.

 

Украйна в ученията ще бъде представена от свободното подразделение на морската пехота на украинския флот. Украински морски пехотинци на средния десантен кораб «Юрий Олефиренко», придружени от патрулния катер «Славянск», пристигнаха в пристанището на Поти. След това те ще бъдат пренасочени към зоните за провеждане на ученията.

Отбелязва се, че ченията Agile Spirit в Грузия ще се проведат за десети пореден път. Настоящите маневри ще се проведат едновременно на две места: в Сенаки (в Западна Грузия) и на полигона Орфоло в Ахалцихе (в Южна Грузия). Целта на ученията е отработка на действия в състава на многонационален батальон, провеждащ операции по сигурността в кризисен регион, за повишаване нивото на оперативна съвместимост с въоръжените сили на Грузия, САЩ и регионалните партньори, както «засилване на сигурността в Черноморския регион»

По-рано беше съобщено, че специалният пратеник на президента Кабулов счита ученията, проведени в Таджикистан, за полезни.

Коментари:

comments powered by HyperComments