Русия ще създаде самолет за управление на войски в случай на ядрена война

Във Воронеж на базата на широкофюзелажния Ил-96-400М започна създаването на самолет за управление на войски в случай на ядрена война. Общо войските ще получат два такива въздушни командни пункта. Информацията за РИА Новости съобщи източник от военно-промишленото ведомство.

Руските Въздушно-космически сили ще получат два въздушни командни пункта на базата на Ил-96-400М. Единият е в производство, — разказа източникът на агенцията.

Русия ще създаде самолет за управление на войски в случай на ядрена война

 

Той не изключи, че в бъдеще е възможно да се поръча трети въздушен команден пункт. Проектът носи името «Звено-ЗС».

Радиокомплексът на самолета ще позволи да се информират войските и да донася заповеди, включително за стратегическата авиация, мобилни и силозни пускови установки, подводници, носещи стратегическо ядрено оръжие, в радиус от 6 хиляди километра.

 

Новият «самолет на Страшния съд» ще замени съществуващия Ил-80, създаден на базата на пътническия Ил-68. Обхватът на полетите на новите самолети ще се удвои.

Такива летящи машини са предназначени за евакуация на висшето ръководство на страната и командването на войските в случай на унищожаване на наземната и сателитната инфраструктура.

Съединените щати разполагат с летящи командни пунктове на Boeing 747.

По-рано, списанието The National Interest писа, че в хода на евентуален конфликт Русия може да нанесе безответен ядрен удар. Подобно развитие на събитията не се изключва в новата военна стратегия на американския флот.

Коментари:

comments powered by HyperComments