ЕСПЧ отхвърли искането на правителствто на Русия относно прилагането на временни мерки в рамките на междудържавната жалба «РФ срещу Украйна «

Съдът в Страсбург отхвърли първите искове на Руската Федерация срещу Украйна, включително относно водата в Крим.

Европейският съд по правата на човека отхвърли искането на правителството на Русия за прилагане на временни мерки в рамките на междудържавната жалба «РФ срещу Украйна».

ЕСПЧ отхвърли искането на правителствто на Русия относно прилагането на временни мерки в рамките на междудържавната жалба "РФ срещу Украйна "

Това обяви в коментар за изданието «Европейская правда» пълномощникът на правителството по делата на ЕСПЧ, заместник-министърът на правосъдието на Украйна Иван Лищина.

Той заяви, че ЕСПЧ официално е уведомил Украйна за междудържавната жалба, която е постъпила от Руската Федерация, и също така съобщи, че е отхвърлил заявлението на руското правителство относно прилагането на така нареченото «Правило 39», т.е. временни временни мерки, които Москва поиска да се наложат на Украйна по време на разглеждането на жалбите.

По-специално те поискаха от Съда да разпореди на Украйна да спре„ дискриминацията “спрямо рускоезичното население, незабавно да спре действието на нормите на законодателството за езика на образованието, т.е. отмяна на прието образователно законодателство, а също така искаха възобновяване на излъчването на руски медии и възстановяване на достъпа до блокирани сайтове, «- заяви Лищин.

В жалбата срещу Украйна Руската Федерация поиска прилагане на «39-то правило» относно снабдяването с вода на Крим, задължавайки Украйна да възстанови водоснабдяването.

Що се отнася до правило 39, Руската Федерация получи пълен отказ.

Напомняме, тази седмица Русия подаде до Европейския съд по правата на човека първата междудържавна жалба срещу Украйна по 10 групи обвинения, обвинявайки Украйна за смъртта на мирни жители през 2014 г., катастрофата MH17, обстрела на руски територии и дискриминацията срещу рускоезичното население.

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments