Радикали се опитаха да завземат храм на УПЦ във Виницка област

На 18 юли украинските радикали от ПЦУ се опитаха да завземат църквата «Рождество на Пресвета Богородица» към УПЦ във Виницка област в село Вербовец.

Радикали се опитаха да завземат храм на УПЦ във Виницка област

Това съобщи Информационният център на УПЦ на страницата си в социалната мрежа Facebook. Преди нападението ръководителят на отдела за националностите и религиите към Винницката областна държавна администрация Игор Салецкий незаконно пререгистрира енорията към ПЦУ на 12 юли.
Църковнослужителите отбелязват, че сред нападателите има хора, които дори никога преди това не са посещавали храма и нямат връзка с общността на УПЦ.

«Свещеннникът и вярващите от каноничната Църква бяха изхвърлени от храма, където с години служеха на Господа. На свещеника му счупиха кръста. Агресивните представители на ПЦУ бяха с железа и заплашваха, че «ще заколят като свине» вярващите в храма», се казва в съобщението в социалната мрежа.

Храмът над 20 години се управлява от протойерей Александър Лучин. Благодарение на него и местните вярващи той е реставриран, а също е построена трапезария.
Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments