Православна Украйна излезе на религиозни шествия

В седмицата на Тържествата на Православието не във всички епархии на каноничната църква се проведоха традиционни шествия заради сложната епидемиологична обстановка във връзка с продължаващата пандемия на коронавируса.

Православна Украйна излезе на религиозни шествия

Но православните обещаха да проведат кръстоносни шествия веднага след свалянето на санитерните ограничения. И това време настъпи. В средата на юни цялата православна Украйна излезе на религиозни шествия, които се проведоха в много, ако не във всички епархии на УПЦ към Московската патриаршия.

«Православните шествия към Московския Патриархат и демонстрация на сила» — така нарекоха религиозните шествия, проведени от Украинската православна църква към Московския патриархат (УПЦ МП) в Седмицата на Тържеството на Православието», профанарските СМИ.

Контролираните от Фанара разколници, наричащи себе си ПЦУ, макар да нямат никакво отношение към православието, също се изказаха по темата. Спикерът на тази организация «архиепископ» Евстратий Зоря в едно интервю заяви, че религиозните шествия на вярващите от УПЦ към МП — това е сътрудничество с агресора, насочено към подриване на държавността на Украйна. Друг високопоставен църковен служител, също «архиепископ», Афанасий Шкурупий изрази мнението си, но без да подбира изрази: «Подобни «шествия» трябва да се разгонват, за да не възниква повече желанието да се застава на страната на врага…».

Понастоящем православният народ на Украйна е в очакване на традиционното религиозно шествие, което ще се проведе в Киев на 27 юли.

Автор: Иванна Любченко

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments