Внимание опасно! Азербайджан се готви за кървава провокация на армено-азербайджанската граница

По неофициални данни Азербайджан възнамерява да провокира нови военни сблъсъци в Арцах и на арменско-азербайджанската граница.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян заяви това на 17 юли по време на съвместна прес-конференция с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Внимание опасно! Азербайджан се готви за кървава провокация на армено-азербайджанската граница

По принцип, в изключително редки случаи се оглазява такава информация, даже когато съответните структури и служби разполагат с подобни данни. Прави се когато, действително има опасност от конфликт или кръвопролитие, именно с цел предотвратяване плановете на врага. Затова, направеното заявление от Пашинян говори, че сега е необходимо като минимум особено високо внимание към ситуацията.

Представяме основните тези от  речта на Никол Пашинян:

▪️ Инцидентите, провокирани от Баку, не позволяват да се започне процесът на делимитация и демаркация на държавната граница.

▪️ Ереван е готов да възобнови преговорния процес по Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ.

▪️ В хода на преговорите с главата на ЕС беше подчертано значението на незабавното връщане на арменски военнопленници и други задържани без предварителни условия. Отказът да се върнат тези лица не е единственият случай на нарушаване от страна на Азербайджан на условията на тристранното изявление.

▪️Азербайджан възпрепятства процеса на деблокиране на всички икономически и транспортни инфраструктури не само чрез заплахи за окупация на част от суверенната територия на Армения, но също така отказва да предостави на Армения коридор за използване на железопътната линия Армения-Грузия-Азербайджан-Русия.

Армения ще продължава да води ​последователна и конструктивна работа за деблокиране на регионалните комуникации и създаване на нови маршрути, по-специално транспортния коридор Север-Юг, и по този въпрос помощта на Европейския съюз е много важна.

Баку има териториални претенции към почти повечето си съседи и въпросът не е само в Армения.

Ася Иванова-Зуан

Коментари:

comments powered by HyperComments