CNN: Разузнаването на САЩ смята, че талибаните ускоряват настъплението в Афганистан

Американските разузнавателни служби смятат, че бойците от радикалното движение «Талибан» (забранено в Руската Федерация) засилват темповете на настъпателните операции в Афганистан. Това съобщи в петък телевизионният канал CNN.

CNN: Разузнаването на САЩ смята, че талибаните ускоряват настъплението в Афганистан

Източник в Конгреса на САЩ, който е запознат с последните доклади на разузнаването, отбеляза, че офанзивата на талибаните се ускорява. Според приведените оценки това означава, че за Кабул „заплахата нараства“.
В същото време в момента няма непосредствена опасност от завземането на афганистанската столица.
Една от причините за това е съхранилата се възможност на американците да нанасят въздушни удари срещу талибаните.

 

Според думите на източниците. американското разузнаване смята, че в бъдеще бойците могат да поемат контрола над по-голямата част от страната и да прекъснат вноса за афганистанските власти. Ситуацията със сигурността в Афганистан се влошава по-бързо от очакваното, се казва в репортажа.

 

Но има много интересен момент-

Дипломатически източник съобщава, че Вашингтон е поръчал оръжия на стойност близо 3 милиарда долара за по-нататъшното му предаване на терористи (включително на членове на бившата Ал Кайда, сега Хаят Тахрир ал Шам). Има редица индикации, че част от оръжията ще се окажат в Сирия. Има списък с правителствени контрагенти:+

TLG Worldwide LLC
Multinational Defense Services LLC
Greystone CS3 LLC
Global Ordnance LLC
UDC USA Inc.
Culmen International LLC
Blane International Group Inc.
Sierra Four Industries Corp

Къде ще отидат тези оръжия предстои да разберем

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 14 април, че е взел решението да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата военна кампания в американската история. Съединените щати започнаха тази война през октомври 2001 г. Изтеглянето на американските войски започна през май. Белият дом очаква изтеглянето да бъде завършено до края на август.

Коментари:

comments powered by HyperComments