Разколниците в Украйна активно се готвят за визитата на патриарх Вартоломей

В Украйна разколниците от Истанбулската църква, която още наричат ПЦУ, все по-активно се готвят за пристигането в Киев на своя патрон патриарах Вартоломей.

Разколниците в Украйна активно се готвят за визитата на патриарх Вартоломей

Очакват го на 21 август, когато се празнува Деня на независимостта. На тази дата те трябва да покажат поне някакъв успех на «томоса». Продължаващите незаконни пререгистрации на местните власти на епархии и силовите завземания на православни храмове са факт, всеки случай е общоизвестен и се оспорва в съда.

По тази причина това беззакония и «доброволното» преминаване към Истанбулската църква става все по-трудно. Независимо от адските усилия на разколниците.

Активно се използва любимият метод на украинската пропаганда — социологическите изследвания.

Те не са призвани да покажат реалната ситуация, а това, което е нужна на властите по един или друг повод.

Методът на телефонно допитване, което се използва от социолозите от КМИС, отдавна предизвиква съмнения.

Но по отношение на църквата реалността е неоспорима, за разлика от раздутите цифри — достатъчно е да видят празните храмове на разколниците.

Например, на «служба» на главата на хмелницката ПЦУ «eпископ» Павел Юристи вярващите са значително по-малко от клириците. При това «службата» се проведе на Възнесение Господне в катедралния храм на свети апостол Андрей Първозваний, разположен в областния център. Т.е. налице е бил двоен повод за събиране на вярващите: първата служба ан новия «архиерей» и големият православен празник.

А вярващите — един-двама и това е.

А може би това заради факта, че ПЦУ няма нищо общо с православието.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments