СЗО: Светът е в началото на трета вълна на пандемия COVID-19

Усилената ваксинация срещу коронавирус дава плодове, но въпреки това светът е на ръба на нова вълна на пандемия, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебреесус.

СЗО: Светът е в началото на трета вълна на пандемия COVID-19

«Миналата седмица беше четвъртата поредна седмица, когато процентът на инфекциите с COVID-19 в света нараства, с увеличаване на броя на случаите във всички региони на СЗО, освен в един. След десет седмици на спад, смъртността също се увеличава, «каза той при откриването по време на откриване на заседание на Извънредния комитет на СЗО по оценка на ситуацията ​с COVID-19 в света.

 

Основната причина за нарастването на новите случаи на SARS-CoV-2е делта щамът, който е два пъти по-заразен от изначалния вариант, каза Гебреесус.

 

„Той се подхранва от засилено социално взаимодействие и движение на хора, както и от непоследователно използване на доказани социални мерки и мерки в областта на общественото здравеопазване»,- добави той.

 

Генералният директор на СЗО посочи, че в региони с високи нива на ваксинация се наблюдава снижаване на зараженията и смъртните случай вследствие на вируса.

Извънредния комитет на СЗО за спешни случаи се събира на всеки три месеца, за да оцени нивото на опасност от разпространението на COVID-19. Съгласно решението на комитета сега заболяването представлява извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване, имащо международно значение.

 

Очаква се комисията на СЗО да предостави актуализирани препоръки след срещата на 15 юли.
Световната здравна организация внесе четири щама на SARS-CoV-2 като „предизвикващи безпокойство“: алфа (британски), бета (южноафрикански), гама (бразилски) и делта (индийски). Последният, според експерти, е два пъти по-заразен от изначалната на SARS-CoV-2, като същевременно продължава да мутира. Наскоро стана известно за появата на варианта delta-plus.

Според данни на СЗО в света са идентифицирани 187 милиона случая на COVID-19.
Според статистиката от университета Джон Хопкинс техният брой се доближава до 188 милиона.
Повече от четири милиона души са смъртните случаи вследствие на вируса.
Най-сложна е ситуацията в САЩ, Индия и Бразилия. Русия, според информацията на уебсайта на Световната здравна организация, е на четвърто място, според университета Джон Хопкинс — на пето.

Коментари:

comments powered by HyperComments