Запада прави опити да превърне Беларус във «втора Украйна»

Външните сили искаха да направят Беларус «втора Украйна» и след това да пренесат този опит на Русия, която се превръща в мощна световна сила, заяви министърът на външните работи на републиката Владимир Макей.

Запада прави опити да превърне Беларус във "втора Украйна"

„Мисля, че целта беше — имам предвид целта на тези, които организираха съответните действия в Беларус — беше да се създаде втора Украйна тук. Затова и беше много по-горещо и напечено. И след това да прехвърлят този опит в Русия. Защото днес целта дори не е Беларус на първо място, а целта е Русия. Защо — защото Русия днес се превръща в такава мощна световна сила пред очите ни “, каза Макей в интервю за RT.

 

Министърът също така отбеляза, че в страната «има редица организации, които под благоводни предлози са опитвали и се опитват да се установят тук с някои деструктивни цели». „Трябва да призная, че ситуацията, ситуацията след изборите през миналата година (протести на опозицията) е до известна степен следствие от факта, че нашите специални служби вероятно са пренебрегнали дейността на тези деструктивни организации, които се опитаха да организират съответния преврат в Беларус “, каза той.

Според ръководителя на Министерството на външните работи в републиката е създадена ясна система за наблюдение на дейността на съответните организации и контрол върху финансирането.
„Но събитията от миналата година например ни научиха да гледаме на тези неща още по-сурово. И бяха предприети редица стъпки за ограничаване на дейността на такива деструктивни организации в Беларус.
Това е и на законодателно ниво. И като вземем предвид факта, че са наложени санкции срещу Беларус, определени санкции ”, каза ръководителят на белоруското външно министерство.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments