Внимание, опасно…Турция и Азербайджан се готвят за нова война?

Съвместните военни учения и сътрудничеството между Турция и Азербайджан набират обороти.
Само през юни бяха осъществени около 7 мероприятия между Азербайджан и Турция, повечето от които носиха характер на съвместни военни учения.

Внимание, опасно...Турция и Азербайджан се готвят за нова война?

През юни бяха обсъдени активно и въпросите за задълбочаване на военното сътрудничество. Последното голямо военно учение беше учението Anatolian Eagle 2021 в Турция, което започна на 21 юни и приключи в началото на юли. През октомври Турция планира учения «Вечност-2021» съвместно с Азербайджан и Грузия.

Отделно Ердоган активно заговори за турски военни бази в Азербайджан…по всички направления Турция се опитва да засили влиянието си в Кавказ…

 

Защо Турция и Азербайджан увеличиха своята активност на фона на призивите на световните сили за траен мир в региона?

 

В региона се създаде нова военно-политическа ситуация, влиянието на Турция върху Азербайджан значително се увеличи. Може да се говорим за сливането на азербайджанската и турската армия.

Турция и Азербайджан се подготвят за съвместни действия в бъдеще, очевидно за нова война. Това се проявява в желанието им да компенсират военно-техническите загуби, както и да увеличат военните бюджети със същите темпове, както в годините, предшестващи 44-дневната война.

Има възможност за установяване на нов модел на отношения в региона, където Армения може да се окаже най-слабото звено. Става въпрос за намаляване на възможностите, намаляване на количествения състав по грузински модел (Грузия не е независим фактор в региона, външната й сигурност се осигурява от Запада, Грузия има малка армия, която решава локални проблеми).

Амбициите на Турция едва ли остават незабелязани от Русия, и към момента Русия е единственият възпиращ фактор…

Ася Иванова-Зуан

Коментари:

comments powered by HyperComments