Талибаните обявиха за завземането на 169 района в Афганистан

Афганистанските военни са извършили тактическо отстъпление като част от прегрупирането, съобщиха от Кабул.
Бойци от радикалното движение «Талибан» превзеха общо 169 области в различни провинции на Афганистан. Това съобщи техният представител Забиула Муджахид, предаде РИА Новости в четвъртък, 8 юли.

Талибаните обявиха за завземането на 169 района в Афганистан

През последните два месеца талибаните завзеха 167 от близо 400 района и снощи поеха контрола над още два района — в провинциите Херат и Забул, заяви говорителят на движението.

 

«Общият брой на районите, превзети от нашите моджахеди, достигна 169,» заяви Муджахед.

Талибаните също твърдят, че са поели контрола над 85% от територията на страната. На свой ред бившият представител на афганистанското министерство на отбраната генерал Давлат Вазири отрече това изявление.

«Твърдението на талибаните не съответства на действителността», каза той, отбелязвайки, че в миналото представители на движението също голословно са заявявали, че контролират над 60% или 70% от територията на Афганистан.

 

Междувременно генерал Аджмал Шинфари, говорител на сектора за сигурност и отбрана, твърди, че районите не са попаднали под контрола на талибаните, а силите за сигурност са извършили тактическо отстъпление като част от прегрупирането. Според него военните са успели да отбият 14 района.

Малко по-рано Афганистан обяви критичната фаза на войната с талибаните. Военната обстановка в страната се влоши изключително много на фона на изтеглянето на американските войски и техните съюзници в НАТО.

Напомняме, че САЩ завършиха изтеглянето на своите войски от Афганистан на 90%. Изтеглянето на американските войски все още продължава. Материали, еквивалентни на приблизително 984 самолета С-17, бяха извозени от страната.

Коментари:

comments powered by HyperComments