НАТО много рискува пробвайки търпението на Русия с провокации в Крим

Западът много рискува, ако не се откаже от опитите за провокации срещу Русия.
Това мнение на политолога Доминик Сансоне беше цитирано от американския портал The National Interest, анализирайки рисковите маневри на британския миноносец Defender край бреговете на Крим.

В ексклузивен преразказ на статия, публикувана на NI, изданиет «ПолитРоссия» отбелязва, че подобни действия имат отрицателно въздействие върху имиджа на западния свят като цяло и по-специално за САЩ, като същевременно носят минимални ползи.

НАТО много рискува пробвайки търпението на Русия с провокации в Крим

Обяснявайки действията на миноносеца Defender, Великобритания заяви, че това е станало възможно, тъй като Лондон не признава Крим за руска територия.
Доминик Сансоне не е съгласен с тази логика, подчертавайки, че не бива да се действа така, сякаш държава членка на НАТО може да пътува безнаказано по териториалните води, считани от друга държава за свои.
Експертът отбелязва, че маневрирането на британски военен кораб край бреговете на Крим може да има много по-сериозни последици. Но какво получи Западът от това?

Част от експерти са уверени, че подобни провокации ще укрепят военните връзки на САЩ и НАТО с Украйна. Политологът призовава да не се нагнетява конфронтацията с Москва, а да се вземат предвид географските и историческите факти. Той е твърдо убеден, че Великобритания е организирала истинска провокация, която освен всичко друго надхвърля нейните собствени национални интереси или интересите на която и да е друга държава от НАТО.

«Такива стъпки могат да доведат САЩ и НАТО до война и загубата на лицето на Алианса на международната арена», — смята Сансоне, добавяйки, че всеки въоръжен конфликт ще предизвика негативна реакция от страна на жителите на западните страни.

Коментари:

comments powered by HyperComments