Кремъл: За да не се повтарят инциденти като с Defender просто не нарушавайте руските граници

За да се избегнат ситуации като тази, която се случи с британския миноносец Defender в Черно море, просто е необходимо да не се нарушава границата, че и по такъв провокативен начин, заяви пресс-екретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Кремъл: За да не се повтарят инциденти като с Defender просто не нарушавайте руските граници

„Безусловно съществуа (начин това да не се повтаря), просто няма нужда да се нарушава държавната граница на Руската Федерация, а също и да се прави по абсолютно провокативен начин“, цитират думите му от РИА Новости.

Дмитрий Песков уточни, че Москва и Лондон не водят консултации по спазването на границите и преминаването на кораби.

 

Сега фактически отношенията се намират в такова замръзнало състояние. Безусловно, подобни изявления предизвикват нашето безпокойство «- отбеляза говорителят на Кремъл, коментирайки зявленията на британския външен министър Доминик Рааб, че британският флот ще продължи да навлиза в» териториалните води на Украйна «.

 

 

„[Както на ниво] на президента на Русия, така и на други нива, вече многократно беше отбелязвано, че руската страна ще предприема нужните мерки в случай на нарушение на държавната граница по море, следователно, в този случай , всеки път, когато руската държавна граница е нарушена, тези мерки трябва да бъдат предприети.
Граничните служители ще извършват действията, които са им предписани според всички инструкции в случай на нарушаване на държавната граница и, разбира се, ще се използват и всички дипломатически инструменти ”, подчерта Дмитрий Песков.

Напомняме, че на 23 юни Черноморският флот, заедно с Граничната служба на ФСБ на Русия, спряха нарушаването на руската държавна граница от британски миноносец, като се наложи произвеждане на предупредителни изстрели и бомбомятане, за да прогонят британския нарушител от териториалните води на Русия.

 

 

Руското министерство на отбраната обвини командването на британския миноносец в опасни действия и грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право и поиска разследване на действията на екипажа на кораба.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments