Чехия не иска ваксината на Астра Зенека

Чехия няма да приеме нито една коронавирусна ваксина от британско-шведската компания AstraZeneca през юли и би искала да пренасочи планираните доставки към една от неевропейските страни. Това заяви министърът на здравеопазването на републиката Адам Войтех.

Чехия не иска ваксината на Астра Зенека

„Много бихме искали да подарим ваксини на някои други страни“, каза той и добави, че Чехия вече има достатъчно AstraZeneca за въвеждането на втори дози и не очаква по-нататъшни доставки.

Къде ще бъдат изпратени допълнителните ваксини и колко дози ще са необходими, министърът не уточни.

„Искам правителството да обсъди това следващата седмица“, каза Войтех.

Понастоящем не е ясно дали Чешката република ще вземе решение за конкретна държава самостоятелно или ще дари ваксините на международната програма COVAX за развиващите се страни извън Европейския съюз.
Според данни на фармацевтичната компания, юлските доставки AstraZeneca се оценяват в стотици хиляди ваксини.

Ще припомним, според докладите на Министерството на здравеопазването, Чехия през юли трябва да получи около 1 750 000 дози ваксина срещу коронавирус, което е най-ниският показател за последните два месеца. По-голямата част са препарати на компаниите Pfizer и BioNTech.

През юли Чехия също трябва да получи около 250 хиляди дози ваксини от американската компания Moderna и около 70 000 дози от Johnson & Johnson. Досега чешките лекари са прилагали над 8,5 милиона дози коронавирусна ваксина, а над 3,5 милиона души вече са направили по две ваксинации.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments