Зеленски относно външнополитическите приоритети: «деокупацията» на Крим и присъединяването към НАТО и Европейския съюз

Владимир Зеленски, смата че Украйна е направила достатъчно, за да стане член на Алианса.
«Деокупацията на Автономна република Крим и Севастопол, както и присъединяването към НАТО и Европейския съюз, остават сред основните приоритети на външната политика.» Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски на форума «Украйна 30.Международна политика»

— Превръщането на Крим във военна база на Черно море напълно разрушава архитектурата на сигурността в региона. Противодействието на това изисква консолидация на усилията на международната общност. Поради това Украйна инициира създаването на Кримската платформа, каза той.

 

Зеленски относно външнополитическите приоритети: "деокупацията" на Крим и присъединяването към НАТО и Европейския съюз

 

Зеленски подчерта, че Украйна обръща специално внимание на предизвикателствата в Черноморския регион, сътрудничеството между флота на черноморските държави.

«Тук трябва да продължим да бъдем активни. Само укрепването на нашите позиции в Черноморския регион ще ни позволи да запазим мира в региона, сигурността и свободата на корабоплаването»

Зеленски също смята, че Украйна е направила достатъчно, за да стане член на Европейския съюз и НАТО.

«За нас НАТО е преди всичко гаранция за сигурност. И социални гаранции. Мисля, че Украйна и украинският народ вече са направили достатъчно, за да получат ясно потвърждение от нашите партньори кога и как Украйна ще стане член на ЕС и НАТО “, каза той.

 

Според думите му, съгласно последните изследвания над 60% от гражданите подкрепят присъединяването на Украйна към ЕС и преобладаващото мнозинство — към НАТО.

Недвусмислени силни сигнали бяха включени в изявленията от срещата на върха на Г-7 и САЩ-ЕС. Заслужава да се отбележи решението от неотдавнашната среща на върха НАТО-2021,на която се потвърди, че Украйна ще бъде член на Алианса. Винаги казвам, че проектите на ЕС и НАТО няма да бъдат завършени без Украйна. Придобиването на пълноправно членство на Украйна в ЕС и НАТО е основен стратегически приоритет на външната политика на Украйна, отбеляза Зеленски.

По-рано Зеленски заяви, че Украйна заслужава да бъде наравно с членовете на НАТО

На 14 юни 2021 г. лидерите на НАТО одобриха комюнике след срещата на върха на НАТО в Брюксел. В него бе потвърдено решението, взето през 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, че Украйна ще стане член на Алианса, а Планът за действие за членство ще бъде неразделна част от този процес.

Коментари:

comments powered by HyperComments