Русия отговори на усилването на НАТО чрез укрепване на корабната групировка в Черно море

На фона на ученията на НАТО Русия засилва групирането на кораби в Черно море за сметка на ракетния крайцер «Москва» и фрегатата «Адмирал Есен» с крилати ракети «Калибър». „Флагманът на Черноморския флот, гвардейският ракетен крайцер„ Москва “и фрегатата„ Адмирал Есен “, осъществяват преминаване през проливите Дарданели и Босфора“, съобщи Черноморският флот (ЧФ) днес, 5 юли.

 

Русия отговори на усилването на НАТО чрез укрепване на корабната групировка в Черно море

Крайцер «Москва» на Черноморския флот на Русия
Илюстрация: ria.ru

 

Към настоящия момент корабите извършват преход от Средиземно море към постоянна база в Крим.

„След пристигане в Севастопол корабите ще попълнят материални запаси, ще извършат планов технически преглед и ще продължат да изпълняват задачи, предвидени в съответствие с плана за бойна подготовка на силите на флота“, се казва в изявлението на Черноморския флот.

Понастоящем в Черно море се провеждат мащабни маневри на НАТО „Морски бриз-2021“ с участието на американски кораби, други членове на Северноатлантическия алианс и неговите партньори. В тях участват 32 военни кораба, 40 самолета и 5000 военни от 17 страни членки на НАТО и партньори от алианса. Общо се планира да бъдат привлечени военни от 32 държави.

 

Според съобщения на 6-ия оперативен флот на САЩ (зоната на отговорност включва Средиземно море и прилежащите води на Атлантическия океан), на ученията се отработват бойни операции по море, по суша и във въздуха, включително десант, противоподводни и противовъздушни въздухоплавателни операции.

На 26 юни американският ракетен миноносец USS Ross навлезе в Черно море. Той може да носи до 56 крилати ракети Tomahawk с обсег от 1,6 хил. км. Британският миноносец Defender и холандската фрегата Evertsen също са в региона от 14 юни.

 

На 23 юни руските военни откриха предупредителен огън по курса на миноносеца Defender, който наруши руската граница в Черно море близо до нос Фиолент (Крим). Лондон отрече тази информация. Според британския премиер Борис Джонсън миноносецът „легално е бил в международни води“ близо до полуостров Крим.

На 29 юни холандското министерство на отбраната обвини руските военни самолети в «опасни действия» в близост до фрегатата на холандския флот Евертсен в Черно море. Според военните на това европейско кралство инцидентът е станал на 24 юни, когато фрегата е била близо до Крим: руските изтребители са летели в продължение на няколко часа на „опасно близко разстояние“ до Евертсен. Руските военни отрекоха това. Министерството на отбраната на Руската Федерация заяви, че самолетите са издигнати във въздуха, за да се предотврати нарушаване на държавната граница на Руската Федерация, тъй като холандската фрегата се е насочила към Керченския проток.

Коментари:

comments powered by HyperComments