НАТО репетира захват на руския Крим

Съвместните учения „Морски бриз-2021″ на НАТО, в които участва украинският флот, са насочени към противодействие на Русия.

Според експерти, интервюирани от изданието PolitNavigator, на практика това означава подготовка към завземането на Крим и привеждане на въоръжените сили на Украйна към стандартите на НАТО и способността да изпълняват задачите на алианса.

 

Капитан от запаса I ранг Сергей Горбачов припомня, че НАТО се готвят към превземането на Крим, още от края на 90-те години.

 

„Първоначално темата за Sea Breeze, звучеше като партньорство в областта на осигуряване на колективната сигурност, но буквално година или две по-късно тя прие формата на организация на действия в опасен регион, където действат терористични групировки. Тогава беше измислено названието «Оранжева република», като се имаше предид именно Крим.

 

 

НАТО репетира захват на руския Крим
По принцип желанието за десант на американци във Феодосия в контекста на тези учения, както и самият сценарий, както и естеството на силите свидетелстват, че „Sea Breeze е фокусиран върху действия на кримската територия. Всичко това е достатъчно прозрачно и ясно.

Освен това, според мнението на Горбачов, други нестабилни точки — Приднестровието и Абхазия — също са под прицел на натовските учения.

„Като се вземат предвид геополитическите изменения, преформатирането на геостратегическото пространство, обхващащо целия Черноморски регион, е напълно възможно да се предположи, че подобен сценарий се разширява от гледна точка на територии. Тук може да се има предвид и
Приднестровска република Молдова и Молдова като цяло, където ситуацията е много сложна, имайки предвид такъв регион като Гагаузия — гагаузите имат свое особено мнение по редица въпроси.

 

Тук може да бъде засегнат и въпросът, свързан с черноморското крайбрежие на бивша Грузия, а сега Република Абхазия. Всичко това е напълно допустимо, като се има предвид, че Черно море не разделя континента, държавите, а напротив, обединява нашите държави, включително по отношение на възможността за провеждане на военни операции “, каза Горбачов.

Игор Коротченко, главен редактор на списание «Национална отбрана» също смята, че основната задача на ученията е подготовка към нападението на Крим.

 

„Самите учения имат характер на усилване на опитите на Украйна да възстанови военния си потенциал и, разчитайки на външни сили, да разработи различни сценарии за окупацията на Крим с помощта на НАТО.
Ясно е, че на практика това е невъзможно, тъй като Русия ще даде съкрушителен отговор, но по отношение на военната подготовка тези сценарии се разработват активно от страните от НАТО и Украйна по време на ученията „Морски бриз 2021“. Следователно те са откровено антируски, с русофобски характер, преследват целта да увеличат оперативната съвместимост на въоръжените сили на Украйна със страните от НАТО и изпращат толкова ясно послание до Москва, че Русия е основният военен противник на НАТО и Съединени щати.

Трябва да се разбира, че на тях им е нужно отработване на десантни операции, оперативната съвместимост на въоръжените сили на Украйна и НАТО, сценария на военноморска блокада на Крим и т.н.
Но това са отделни частни епизоди, основният от тях е обозначаването на Русия като основен противник.

Припомняме, че тази година учението „Морски бриз-2021“ е най-голямото за историята на НАТО- в маневрите са задействани над 30 кораба, около 40 самолета и 5000 военнослужещи, планирани са както морски маневри, така и десант с подкрепата на авиацията.
Ученията стартиха на 28 юни и ще продължат до 10 юли ​в три региона на Украйна — Одеса, Николаев и Херсон. По-рано официалният говорител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че под прикритието на ученията на НАТО планира скрито прехвърляне на оръжия в Украйна.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments