Ереван обезпокоен от «някои формулировки» на генералния секретар на ОДКС

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян изрази загриженост във връзка с «някои формулировки и оценки» на генералния секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Станислав Зас относно ситуацията на арменско-азербайджанската граница. Това заяви Григорян в телефонен разговор със Зас, съобщи днес, 5 юли, прес-службата на Арменския съвет за сигурност.

Ереван обезпокоен от "някои формулировки" на генералния секретар на ОДКС

Станислав Зас и Армен Григорян

Миналата събота, 3 юли, отговаряйки на въпроси на журналисти, генералният секретар на ОДКС Станислав Зас заяви, че потенциалът на ОДКС трябва да бъде задействан само в случай на въоръжена агресия срещу един от членовете на военния блок. По думите му, ситуацията на арменско-азербайджанската граница не попада под това определение и по-скоро е граничен инцидент.

В тази връзка Армен Григорян изрази убеждението си в разговор с генералния секретар на ОДКС, че ситуацията на границата между Армения и Азербайджан не може да се характеризира като „инцидент“, тъй като военнослужещите на противника не напускат суверенната територия на републиката дълго време. Това не е нищо повече от очевиден опит за завземане на част от суверенната арменска територия, отбеляза Григорян.

Според него ръководството на ОДКС трябва да прояви сдържаност, за да не застраши конструктивните усилия по урегулирането на ситуацията.

В заключение Григорян подчерта, че за да се запознае на място със ситуацията, препоръчително е да се организира посещение на представители на секретариата на ОДКС в Армения.

Нека напомним, че през май азербайджанските военни настъпиха в някои участъци от границата в районите Сюник и Гегаркуник на няколко километра в арменска територия.
В отговор ръководството на републиката се обърна към ОДКС с искане да започне консултации относно прилагането на механизъм за реагиране на заплахите за сигурността по отношение на държава — членка на военния блок и към Русия — за предоставяне на военна помощ на Ереван.
Арменски военнослужещ по договор беше убит на 25 май в резултат на престрелка на границата в регион Гегаркуник.

На 7 май, в резултат на един от граничните инциденти, 6 арменски войници бяха пленени от азербайджанските въоръжени сили. Представители на руската армия в региона бяха привлечени в преговори за разрешаване на гранични инциденти. По-рано Ереван предложи, а Баку като цяло одобри създаването на тристранна комисия (Русия, Армения и Азербайджан) по делимитацията и демаркацията на границата на двете републики.

Днес, воернна делегация от Турция пристигна на посещение в Азвербайджан, с цел укрепване на военното сътрудничество.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments