Колумнист на The National Interest оцени шансовете на НАТО в случай на конфликт с Русия в Черно море

Военната мощ на Русия в Черно море не оставя шансове на НАТО за победа в случай на възможнаа конфронтация, смята колумнистът на The National Interest, Марк Епископос.

Експертът припомни изявлението на руския президент Владимир Путин, който отбеляза, че дори ако британският миноносец Defender беше потопен от руски кораби, това нямаше да постави началото на третата световна война. Защото организаторите на провокацията прекрасно си дават сметка, че нямат шанс срещу Русия.

Колумнист на The National Interest оцени шансовете на НАТО в случай на конфликт с Русия в Черно море

«Уверенността на Путин е напълно уместна в този случай, каза Епископос.

Колумнистът на The National Interest отбеляза, че след присъединяването на Кримския полуостров към Руската Федерация Москва активно обновява своя Черноморски флот. По-специално той е получил три модернизирани ракетни фрегати „Адмирал Григорович“ и няколко подводници от проект 636 „Варшавянка“. Освен това Северноатлантическият алианс не може да разчита на подкрепа в региона.

„Турция, като член на НАТО, непрекъснато възпрепятства постигането на целите за сигурност на алианса, като се стреми към по-тесни военни и икономически връзки с Москва. Украйна, Румъния и Грузия могат и ще осигурят почти сигурно достъп до морския проход на американските войски, но те не разполагат с необходимите военноморски способности, за да дадат съществен принос “, каза Епископос.

Според експерта, Русия има всички възможности за ефективна кампания срещу съюзническите сили в Черно море и в нито един от възможните сценарии на конфликта няма намек за победа за Северноатлантическия алианс.

Коментари:

comments powered by HyperComments