Американски анализатори направиха оценка на състоянието на въоръжените сили на Украйна

Анализаторите на изследователската служба на Конгреса на САЩ говориха за основните уязвимости на украинската армия, пише RT.

Според мнението на експерти, въоръжените сили на Украйна не са били готови за избухването на конфликт в Донбас през 2014 г. заради години на небрежност към състоянието на армията и недостиг на финансиране. Конгресът на САЩ обаче отбеляза, че оттогава състоянието на войските се е подобрило благодарение на помощта от Северноатлантическия алианс и САЩ. Ами да, именно САЩ наливат пари във войната срещу Донбас.

Американски анализатори направиха оценка на състоянието на въоръжените сили на Украйна

„Въпреки големия обем на отбранителната промишленост и запасите от оръжия, много от оборудването, с което разполага Украйна, е остаряло и се нуждае от съществен ремонт.
Ниските заплати, липсата на възможности за образование и недостига на жилища (особено за семействата) могат да станат причина за текучество на кадри и да ограничат продължиетелността на служба на професионалните войници и младшия команден състав- се говори в доклада на американските анализатори.

Освен това експертите на конгреса подчертаха, че Киев не трябва да разчита на скорошно влизане в Северноатлантическия алианс, тъй като редица европейски държави разбират, че „членството на Украйна в алианса ще изостри и без това сложните отношения между Русия и Запада. Според политолога Александър Дудчак САЩ изобщо не искат да приемат Киев в Алианса и използват темата за присъединяването, за да държат страната под своето влияние. А те си я ползват Украйна и без да е официално член на НАТО.

„Това е просто реторика, за да се обещае за поред път нещо на Киев, да им се разказва за перпективи, които няма да бъдат реализирани.
Западът смята, че Украйна трябва да се стреми да се присъедини към НАТО, но за сега няма да встъпва като член. За оправдания винаги има дежурна заготовки за корупцията и реформите, които се прилагат зле “, каза експертът в интервю за RT.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments