Китай предупреди НАТО да внимават с провокациите в Черно море

След като британският ракетен миноносец HMS Defender извърши провокация в Черно море, нахлувайки в руските териториални води, вниманието на световната общност е приковано към случващото се в региона.

На страниците на китайското издание Guancha бяха публикувани материали за мащабните военни учения на Северноатлантическия алианс, които се провеждат тези дни във водите на Черно море.

 

Китай предупреди НАТО да внимават с провокациите в Черно море
Авторите отбелязват, че напрежението в региона нараства, тъй като все повече кораби на НАТО се изпращат на плаване, за да участват в учението „Морски бриз — 2021“.

Италианската фрегата ITS Virginio Fasan, турската TCG Barbaros и румънският кораб ROS Regina Maria се присъединиха към морската групировка на алианса.

Читателите на китайското издание реагираха на ескалацията край бреговете на полуостров Крим. Според тях Русия не трябва да си затваря очите за подобни провокации. Коментатори, не без зрънце хумор, коментираха укрепването на северноатлантическите сили в региона. Техните изявления са цитирани от изданието «Ино медия».

„Сега Черно море изглежда като езерце, пълно с риба. Русия не трябва да се колебае и да хване възможно най-големия улов “, убеден е @ArronZhang.

„Чудя се дали тези три кораба ще могат да издържат в реална битка поне три минути“, пита читател под прякора „Звездни спомени“.

„Румъния, Италия, Холандия. Те са имали кораби през цялото това време? Много странно “, отбеляза иронично @ guan_15876173.
„НАТО си играе с огън!я Но НАТО е просто играчка на САЩ. Продължавайте да играете и ще бъдете унищожени “, пише потребителят @ Dan-dan-dan.

Предложени са различни теории относно мотивацията на Запада. Например някои потребители смятат, че САЩ търсят военен съюз между Русия и Китай, за да обвържат официално Европейския съюз към себе си и да насърчат Русия да си създава врагове на Запад.

Коментари:

comments powered by HyperComments