ПАСЕ: Законът за коренните народи на Украйна потиска правата на националните малцинства

Както съобщава ТАСС, в петък депутатът от парламента, член на арменската делегация в ПАСЕ Найра Зохрабян, която подкрепи протеста на руската делегация във връзка с приемането от Радата на закона, заяви, че законът за коренните народи на Украйна, приет от Върховната Рада, потиска правата на националните малцинства, живеещи в тази страна.

ПАСЕ: Законът за коренните народи на Украйна потиска правата на националните малцинства

„В ПАСЕ делегацията на Руската Федерация направи предложение, проект, който се отнася до нарушения на правата на националните малцинства в Украйна. Те също се обърнаха към мен и от арменска страна се присъединих към тази инициатива, тъй като законодателните промени, настъпили в Украйна, до голяма степен потискат правата на националните малцинства, живеещи в тази страна — руснаци, унгарци, поляци, румънци, беларуси, словаци , гърци «, — отбеляза тя.

 

Зохрабян също така припомни, че през 2019 г. украинската Рада прие закон за статута на украинския език като държавен език, който предполагаше ограничения по отношение на националните малцинства, което беше остро критикувано от Венецианската комисия, като се има предвид факта, че това противоречи на Конституцията на Украйна.

„Освен това през 2021 г. президентът Зеленски представи на Радата проект на закон за коренните народи, където бяха дадени много неразбираеми формулировки по отношение на понятието„ коренно население “, което също няма никакво правно основание и противоречи на международното право.
Затова се присъединих към делегацията на Руската Федерация като представител на арменската страна в ПАСЕ и вярвам, че във всяка държава трябва да се зачитат правата на националните малцинства “, каза тя.

Коментари:

comments powered by HyperComments