Кримските татари нарекоха «клоунада» закона на Зеленски за коренните народи на Украйна

С помощта на закона «За коренните народи на Украйна» властите в Киев се надяват да «върнат» Крим, Киев трябва да спре тази «колунада», заяви ръководителят на регионалната национално-културна автономия на кримските татари на Крим Ейваз Умеров.

 

Кримските татари нарекоха "клоунада" закона на Зеленски за коренните народи на Украйна

„Още един кръг от виртуалната политика на Украйна по отношение на руския Крим. Законът изглежда непълноценен, недалновиден и най-важното е, че по никакъв начин няма да повлияе на положението на народите на Крим.
Бих помолил още веднъж политиците от съседната държава да спрат тази клоунада, да оставят хората на мира и да се справят с вътрешната политика на Украйна и разрешаването на конфликта в Донбас “, каза Умеров за РИА Новости.

Той отбеляза, че на всички народи на Крим вече са предоставени всички необходими права, включително на коренните: има „бум на строителството“ на религиозни обекти, строят се джамии, „няма потисничество нито по религиозни, нито по социиални, нито по национални признаци».

„Това се отбелязва от всички без изключение чуждестранни граждани, посещаващи републиката. Самите коренни народи се чувстват повече от комфортно “, каза Умеров.

В четвъртък, 1 юли Върховната Рада прие закон за «коренните народи на Украйна», в чийто списък не са включени руснаците. В същото време в законопроекта отделно са посочени като местни народи на Украйна онези, които са се образували на територията на Крим — кримските татари, караимите и кримчаците.

Заместник-председателят на Държавната Дума Петър Толстой заяви, че приетият от украинската Рада закон за коренните народи е «изтрил» 20 милиона руснаци от общата история.

Ще припомним, в сряда президентът на Русия Владимир Путин по време на директната линия заяви, че смята руския и украинския народ за едно цяло, сравнявайки възможните последици от закона за коренните народи на Украйна с оръжия за масово унищожение.
По-рано Владимир Путин отбеляза, че идеята за разделяне на народите на „коренни, и не“ напомня на теорията и практиката на нацистка Германия.

 

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments