Дмитрий Песков: Стремежът на Украйна към НАТО може да намали перспективите за нормализиране на връзките с Руската Федерация

Прес-секретарят на руския президент заяви, че страната обмисля предварително архитектурата на мерките за сигурност, които ще я застраховат в случай, че Киев продължи да се придвижва към НАТО.

Стремежите на Украйна към НАТО могат да засилят напрежението в цяла Европа и да подкопаят перспективите за нормализиране на отношенията между Москва и Киев. Това заяви в четвъртък, 1 юли, прес-секретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков в интервю за телевизия «Первый канал».

 

Дмитрий Песков: Стремежът на Украйна към НАТО може да намали перспективите за нормализиране на връзките с Руската Федерация

Според думите му, Украйна не е самостоятелна държава, тя е под прякото влияние на САЩ. Дмитрий Песков също отбеляза, че Киев очаква, като се присъедини към «антируския военен съюз», да реши вътрешните си проблеми, включително проблема с Донбас.

 

«Това е много сериозно заблуждение. Стремежът на [Киев] към НАТО, напротив, може да добави повече нестабилност за целия европейски континент.
Всъщност, може да подкопае перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и Украйна и да добави доста голямо напрежение по целия периметър на нашите граници «, подчерта официалният представител на Кремъл.

 

Той добави, че за президнета на Русия Владимир Путин „това е много голямо, дълбоко безпокойство“.

 

«Това е причина за предприемане на мерки за осигуряване на сигурността по нашите граници, за осигуряване на паритет на европейския континент.
Не трябва да има съмнение, че президентът Путин разбира пълната потенциална опасност от подобни стремежи на Украйна. Президентът Путин и ръководството на Русия предварително се занимават с архитектурата на такива мерки, които ще ни застраховат в случай на продължение на тези провокативни стремежи на Украйна “, заключи говорителят на Кремъл.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments