Британската провокация с «Defender» беше за подгряване Външно министерство Русия

Мария Захарова заяви, че учението „Морски бриз 2021“ е доказателство за продължаването на агресивния курс на НАТО по отношение на Русия.

На 1 юли, по време на традиционния седмичен брифинг посветен на актуални въпроси от международния дневен ред и външната политика, официалният представител на руското външно министерство отрече обвиненията на нидерландската страна, която обвини Русия в създаването на „опасна ситуация в Черно море, по време преминаването на нидерландския фрегат Evertsen

Британската провокация с "Defender" беше за подгряване Външно министерство Русия

Нидерландското министерство на отбраната заяви, че действията на Русия противоречат на правото на свободно мореплаване.

Отговаряйки на въпрос на Българската редакция на News Front, как Русия гледа на подобни обвинения, официалният представител на руското външно министерство заяви, че няма нарушение от страна на Русия и че руската страна оценява подобни интерпретации от страна на Нидерландия като недобросъвестни нападки.

 

«…полетите на руски самолети бяха извършени в пълно съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. Бойната ни авиация беше вдигната едва след като нидерландската фрегата „Евертсен“, която изпълнаваше проход на 24 юни т.г. в Черно море на югоизток от Кримското крайбрежие, промени курса и започна да се движи към руска територия.
За да се предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Русия, изтребителите Су-30 и бомбардировачът Су-24 летяха на безопасно разстояние в близост до кораба на ВМС Нидерландия. Не може да става дума за каквото и да било нарушаване на правото на свободно мореходство или създаване на опасна ситуация от наша страна. Всички опити да се интерпретира по начина, по който го прави Нидерландия, ще бъдат считани за недобросъвестни информационни изхвърляния и нападки.

 

Мария Захарова също отбеляза моментът, че нидерландската страна твърде дълго се е бавила преди да направи въпросното обвинение. Цели 5 дни, което навежда на мисълта, че опасните маневри на нидерландската фрегата са били целенасочена, съзнателна провокация.

«Като се има предвид, че инцидентът с Evertsen се е случил на следващия ден след инцидента с британския миноносец Defender, е трудно да си откажем в удоволствието да подчертаем, че нидерланската страна действа координирано както по линия на НАТО, така и пряко в контакт с британските си партньори, «- подчерта Мария Захарова.

 

Мария Захарова отбеляза още, че ситуацията с провокацията на британския миноносец Defender и наглото нарушаване на държавната граница на Руската Федерация, а след това и действията на нидерландската фрегата, са координирани, коментирайки възможни провокации срещу Крим във връзка с учения на НАТО «Морски бриз 2021»
Официалният представител на руското външно министерство също обърна внимание на факта, че британската провокация е направена за подгряване, преди началото на провокативната «игра на мускули».

 

«Събраха над 30 държави, подкраха бойни кораби, около 5 хиляди души личен състав и наричат всичко това «учебно мероприятие „Морски бриз — 2021“. За какви дружелюбни намерения може да става въпрос въобще? Какви учения?
Военното ( бойно) разполагане от такъв мащаб близо до руска територия предизвиква у нас съответна реакция.
Всъщност акваторията на Черно море непрекъснато се трансформира от Вашингтон и неговите съюзници от пространство за сътрудничество, което беше изградено там, в зона на силово противостояние.
Това се прави умишлено, така че още един регион в света, под ръководството на САЩ да стане нестабилен и да се превърне в заплаха.

Няма съмнение, че тези маневри имат ясен антируски подтекст. Можете да се убедите сами в това. Има много примери, вие сами ги дадохте. Това е британският миноносец «Defender», който тръгна да изпълнява провокативни действия. Очевидно това беше извършено за подгряване на информационния фон в навечерието на ученията. Държавната граница на Руската фФдерация беше грубо нарушена. След превантивните действия на нашите граничари корабът отстъпи. На 24 юни т.г. провокативни намерения вече бяха демонстрирани от нидерландската фрегата.

От наша гледна точка случилото се има координиран характер. Това свидетелства за продължаването на агресивния курс на НАТО към Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Коментари:

comments powered by HyperComments