Владимир Путин разказа за комплексната провокация на САЩ и Великобритания извършена в Черно море

По време на годишната директна линия с граждани на 30 юни руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ са замесени в инцидента с британския миноносец Defender в Черно море и нарече инцидента сложна планирана провокация.

„Първо, тази провокация беше комплексна и се извърши не само от британците, но и с помощта на американците»- отбеляза Владимир Путин.

 

Владимир Путин разказа за комплексната провокация на САЩ и Великобритания извършена в Черно море

 

Президентът каза, че британският миноносец Defender е влязъл в руските териториални води на 23 юни следобед, но още по-рано, около 7.30 часа, американски разузнавателен самолет е излетя от летището на НАТО в Гърция.

 

„Видяхме го добре, наблюдавахме го. Очевидно беше, че миномосецът е влязъл, преследвайки, първо, военни цели, опитвайки се с помощта на разузнавателен самолет да разкрие действията на нашите въоръжени сили по пресичането на подобни провокации.
Разгледахме какво ни се включва, как работи, къде какво се намира. Видяхме и знаехме това, затова дадохме такава информация, която сметнахме за необходима. Може би, казах малко повече, военните да ме извинят»- каза Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната съобщи на 23 юни, че британският миноносец HMS Defender е навлязъл в руските териториални води край Крим на три километра. Изтребител Су-24 изстреля предупредителни изстрели с бойни патрони, за да принуди нахлуващия кораб да промени курса.

Британското министерство на отбраната отговори на това, че миноносецът е извършвал «нормален проход през украински териториални води».

Обединеното кралство не признава влизането на Крим в Русия и твърди, че в тази връзка HMS Defender не е нарушил международното право.

Владимир Путин подчерта още, че дори при такава груба провокация, ако руската страна беше потопила кораба-нарушител ( а Русия има право да реагира така, когато се нарушава държавна граница), едва ли е щяло да се стигне до трета световна война, тъй като онези които стиоят зад организирането на провокацията, много добре знаят, че не могат да излязат победители от тази война“.

Владимир Путин също така отбеляза, че Русия е загрижена, от това че НАТО е започнало да използва украинска територия за военни цели, въпреки факта, че според украинската конституция тази държава не може да разполага чужди военни бази.

«… Но могат да създават центрове за обучение, могат да създават и използват някои други форми», поясни се руският лидер.

 

Владимир Путин обясни, че „това поражда безпокойство“, защото „то засяга реалните жизненоважни интереси на Руската Федерация и народа на Русия“.

Президентът на Русия спомена липсата на уважение от Запада към избора на кримчаните и изрази загриженост, че Северноатлантическият алианс, напротив, става нагъл и действа с провокация в отговор на отстъпки и жест на разбиране от страна на Русия.

Владимир Путин даде пример, когато след недоволството на НАТО от военните учения на Русия на нейна територия в близост до украинската граница, той възложи на Министерството на отбраната „тихо да завършат» и изтегли войските.

 

„Вместо това те какво направиха? Те дойдоха до нашите граници ”, каза Владимир Путин.

През 2014 г. Украйна,  получи статут на партньор на НАТО, за да установи по-дълбоки и по-специализирани двустранни отношения с алианса. А през юни 2020 г. Украйна стана шестата държава, която получи статут на партньор на НАТО с разширени възможности.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments