НАТО „овладява“ Грузия: договорът за неизползване на сила стана по-актуален

Страните в Женевските дискусии, формат, действащ след войната в Южна Осетия през 2008 г., на поредния, 53-и раунд, потвърдиха „единния подход за оценка на Женевските дискусии като необходима платформа за преговори за поддържане на пряк диалог между Грузия и Абхазия и Южна Осетия «. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство след преговорите на 29-30 юни.

Международните женевски дискусии по сигурността и стабилността в Закавказието се провеждат с участието на представители на Република Абхазия, Грузия, Република Южна Осетия, Руската Федерация и САЩ под съпредседателството на Европейския съюз, ООН и ОССЕ.

НАТО „овладява“ Грузия: договорът за неизползване на сила стана по-актуален

В рамките на обсъждането на актуалните въпроси от дневния ред, руската, абхазската и южноосетинската делегации съсредоточиха приоритетното си внимание върху основната тема на Женевските дискусии, свързана с осигуряването на надеждна сигурност в Южен Кавказ.
Решението на тази ключова задача, според мнението на Русия и нейните съюзници, е възможно само ако между Тбилиси, от една страна, и Сухум и Цхинвали, от друга, бъде сключено правно обвързващо споразумение за неизползване на сила.
Актуалността на този документ нараства на фона на конкретни действия на САЩ и НАТО по военното «усвояване» на територията на Грузия и басейна на Черно море, за което красноречиво свидетелстват резултатите от неотдавнашната среща на върха на НАТО в Брюксел , продължаващите военноморски учения на НАТО  «Морски бриз ”, — заявиха от руското външно министерство.

 

Участниците в Женвските дискусисе съгласиха, че ситуацията в грузинско-абхазките и грузино-южноосетинските гранични райони остава като цяло стабилна.

Руската, абхазката и южноосетинската страна отбелязаха контрапродуктивността на конфронтационната линия на Тбилиси, която пречи на прогресивната работа, включително в хуманитарната група.
В навечерието на проведеният раунд Грузия отново представи на Общото събрание на ООН открито политизирана резолюция относно вътрешно разселените лица и бежанците.
В условията, когато представителите на Абхазия и Южна Осетия все още са лишени от правото да представят своята гледна точка в Ню Йорк по този въпрос, обсъждането на този проблем в женевския формат отново се оказа невъзможно, подчерта външното министерство на Русия

Беше постигнато споразумение за провеждане на следващия раунд на Женвските дискусии в средата на октомври тази година.

Коментари:

comments powered by HyperComments