НАТО отказа да напусне Черно море след инцидента с Defender

НАТО ще запази своето представителство в Черно море, въпреки позицията на Русия, заяви в интервю за грузинския Първи канал Джеймс Апатурай, специален пратеник на генералния секретар на Алианса за Южен Кавказ и Централна Азия.
Апатурай каза още, че Великобритания е предоставила на НАТО информация за инцидента с британският миноносец, и алиансът има «пълна картина» на случилото се.

 

НАТО отказа да напусне Черно море след инцидента с Defender

«НАТО заема твърда позиция по отношение на свободата на корабоплаването и че Крим е Украйна, а не Русия.
По време на този инцидент съюзниците от НАТО демонстрираха своята твърдост в спазването на изброените от мен принципи. Русия трябва да разбере, че съюзниците членки на НАТО няма да отстъпят по този въпрос «, каза той.

 

Според думите на представителя на алианса НАТО ще запази представителството си в Черно море, за да подкрепя съюзници и партньори.

«Ние работим по-тясно с Грузия и Украйна по отношение на политически консултации и обмен на информация», добави Апатурай.

 

Руското министерство на отбраната заяви миналата сряда, че британският миноносец Defender е преминал руската граница близо до нос Фиолент (Крим). Руският граничен кораб, след многократни предупреждения, изстреля предупредителни изстрели, а Су-24М произведе «предупредително бомбомятане по курса на движение на миноносеца.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на директната линия в сряда, 30 юни, че провокацията с участието на британския миноносец непосредствено след срещата на върха Русия-САЩ е предприета, за да се покаже неуважението на Запада към избора на кримчаните.
Руският лидер отбеляза, че не само британците, но и американците са участвали в тази провокация в Черно море — техният разузнавателен самолет се е опитал да запише действията за реакция на руските военни.

През последните години Русия заявява за безпрецедентна активност на НАТО по западните си граници.
НАТО разширява инициативите и нарича това „ сдържане на руска агресия“.

Москва многократно е изразявала загриженост от натрупването на силите на алианса в Европа.
Прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че Русия не представлява заплаха за никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.

Коментари:

comments powered by HyperComments