Украинска станция „изпраща“ кораби на НАТО към Севастопол

Тази нощ навигационните портали получаваха фалшиви данни за местоположението на американския миноносец USS Ross близо до Севастопол. Твърди се, че корабът е бил само на пет мили от базата на Черноморския флот. По-рано подобен инцидент в Черно море се случи с корабите на Великобритания и Холандия, които си позволиха да извършат истински провокации край бреговете на Крим. Една от станциите, предали фалшивия сигнал по АИС се намира в Украйна.

Според данни на Marinetraffic американският миноносец USS Ross е извършил преход от Одеса до Севастопол тази вечер и е влязъл в руските териториални води на 7 мили. На разстояние пет мили от основната база на Черноморския флот, миноносецът се насочил е поел курс за излизане.

Украинска станция „изпраща“ кораби на НАТО към Севастопол

Украинска станция „изпраща“ кораби на НАТО към Севастопол

Американският миноносец е съпровождал украинския патрулен кораб «Прилуки» (U153), според данни на Marinetraffic.

Според данни на Vesselfinder инцидентът е станал около 02:30 часа на 30 юни. Час по-късно на страницата на ученията Sea Breeze в Twitter се появи публикация:

„Въпреки последните съобщения USS Ross е и ще бъде в близко бъдеще в пристанището на Одеса“.

 

Това заявление беше подкрепено със снимки на американския миноносец на кея.

 

Традиционно навигационните портали получават информация за корабите чрез AИС (автоматизирана станция за идентификация) от предавателни станции в района, където се намират корабите. И предаването на невярна информация не е първият случай с кораби на НАТО в Черно море този месец.

На 21 юни специализираното американско военно издание USNI News на Американския военноморски институт пише, че подобна ситуация се е случила с британския миноносец Defender и холандската фрегата Evertsen. Те били „забелязани“ и край Севастопол.

„Позицията на кораба по AИС беше споделена с Marinetraffic.com от предавателна станция в Черноморск, близо до Одеса.
Други АИС-агрегатори също показаха невярна информация. Не е ясно как фалшивите данни са стигнали до станцията “, писа тогава американското издание.

 

Украинска станция „изпраща“ кораби на НАТО към Севастопол

Прави впечатление, че след фалшивите съобщения британските и холандските кораби въпреки това направиха истинска провокация.

На 23 юни Defender, преминавайки от Одеса към грузинския Батуми, навлезе в териториалните води на Русия в близост до Кримския нос Фиолент между Севастопол и Ялта, и миноносецът беше съпроводен от кораби и самолети на Черноморския флот.
Холандската фрегата Evertsen от своя страна промени своя курс в Черно море на 29 юни и започна да се придвижва в териториалните води на Русия — към Керченския проток. Спряха го прелитания на бойни самолети Су-30 и Су-24.

Напомняме, че днес руският президент Владимир Путин заяви по време на директаната линия, че организираната провокация край бреговете на Крим, е извършена от Великобритания и САЩ, но по-голямо безпокойство предизвиква друго  по-фундаментално нещо: началото на военното усвояване на украинска територия от западните страни.

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments