Италиански експерт: инцидентът с британския миноносец — «част от нова хибридна война»

Инцидентът с преминаването на британския миноносец HMS Defender през руската акватория близо до Севастополското крайбрежие на Крим е провал за Кралския флот на Великобритания

Очакваше се, че подобен опит да се демонстрира някогашната мощ на Великобритания (чието възприемане в момента противоречи на реалното състояние на нещата) ще засили твърдата позиция на британското правителство по отношение на непризнаването на Крим като законен субект на Русия.

 

Италиански експерт: инцидентът с британския миноносец - "част от нова хибридна война"

 

Неспособен да постигне очаквания успех, официален Лондон избра нова стратегия, като нарече данните за събитието дезинформация. Фактът обаче, че от гледна точка на Русия корабът е преминал нелегално териториалните води, тъй като районът на крайбрежните води на Черно море от Севастопол до Гурзуф е затворен по решение на руските власти, включително и за международен проход, за 6 месеца.

В този случай вече не говорим за демонстрация на „напредналата“ военна мощ на Великобритания, а за заплахата, че в случай на повторение на инцидента конфликтът с Русия ще придобие реална форма.
Разбирането, че противостоянието на колективния Запад на блока от страни, водени от Русия и КНР, набира скорост и придобива различна форма, изразяват редица експерти, включително председателят на Института за международен анализ Vision & Global Trends италианския политически експерт Тиберио Грациани.

В разговор с News Front италиянският експерт коментира ситуацията по следния начин:

„Несанкционираното нахлуване на HMS Defender и официалната реакция от Лондон, както и реакцията, изразена по-специално от премиера Борис Джонсън, обикновено попадат под класическия модел на пиратски практики на бившата колониална империя.
В тази светлина и именно с оглед на изявленията на Джонсън, нарушаването на границата трябва да се разглежда не като случаен инцидент, а като действие, което е част от „новата хибридна война“, която Западът води с особена продължителност и интензивност срещу Русия , Иран и Китай. «

За това, че действията се извършват по непланиран сценарий, свидетелства и «случайното» откриване на класифицирани документи, съдържащи информация от служител на британското министерство на отбраната за преминаването на миноносеца през водите на Крим.

Според експерта Руслан Пухов бързото обнародване на секретни материали, които не са проверени от специалните служби, най-вероятно е добре обмислен акт.

Провокативният характер на такава маневра все още не е доказан, но пряката вина на Великобритания е, че тя е нарушила разпоредбите на международното право и дори е изложила на риск живота на собствените си моряци.

 

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments