Германия и Италия изтеглиха военните си от Афганистан

За около 20 години военно присъствие на афганистанска територия Германия и Италия са загубили над 100 души.
Германия и Италия приключиха операциите по изтегляне на военни контингенти от Афганистан. Това стана известно в сряда, 30 юни.

Последните останали във военния лагер в Мазар-е-Шариф немски войници на четири военни самолета бяха предислоцирани в Германия. Сред войниците, напуснали централноазиатската република, бяха представители на специалното звено KSK, които охраняваха лагера и осигуряваха безопасността на изтеглянето на войските.

Германия и Италия изтеглиха военните си от Афганистан

«Цяла глава от историята приключва, интензивна мисия, която предизвика Бундесвера и повлия значително върху неговото формиране, включително и в битки. Мисия, при която душите и телата на нашите войници бяха ранени, по време на които загубихме хора и оплаквахме загиналите «, каза германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Според Бундесвера по време на 20-годишната мисия са убити 59 германски войници.

До май в Афганистан имаше 1100 германски войници. Германия имаше втория по големина военен контингент в Афганистан сред страните от НАТО, на второ място след САЩ.

Италия също завърши операцията по изтегляне на контингента си от Афганистан. Няколко десетки войници напуснаха афганистанската провинция Херат и пристигнаха на летището в Пиза. В същото време Италия ще продължи да предоставя помощ на афганистанските власти без войски на територията на тяхната страна.

Италия беше един от най-активните участници в мисията на НАТО в Афганистан. Според Министерството на отбраната за около 20 години военно присъствие на афганистанска територия Италия е загубила 53 души убити, а други 723 са били ранени. Общо 50 хиляди италиански войници са служили в Афганистан за това време.

Както е известно, в момента САЩ и техните партньори от НАТО провеждат операция за изтегляне на контингента от Афганистан. Предполага се, че операцията ще бъде завършена преди 11 септември тази година.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments