„Американците вървят по този път вече 5 години“: експерт оцени възможните провокации срещу Русия в Черно море

Според Алексей Подберезкин, не може да се изключат нови военни провокации срещу Русия от участниците в ученията „Морски бриз-2021“.Военните учения стартираха на 28 юни и ще продължат до 10 юли.
Подберезкин отбелязва, че целта на ученията е политическа декларация относно непризнаването на Крим като руска територия, а не само координацията и развитието на някакъв вид взаимодействие.

 

„Американците вървят по този път вече 5 години“: експерт оцени възможните провокации срещу Русия в Черно море
В ефира на радио „Спутник в Крим“ военния експерт заяви, че „ако искат, тази политическа декларация ще бъде подкрепена с опити за демонстративно нарушаване на границите“.

«До каква степен ще бъдат предприети тези опити и как да се потиснат, е въпрос, защото човешкият фактор е много силен.»

Съобщава се, че в маневрите ще участват около 5 хиляди военни и командири.
Също така са задействани 32 кораба, 40 самолета и над 100 единици бронирани бойни машини от 32 държави.
Ученията през 2021 г. ще бъдат най-големите в историята.
Да, силите, които ще участват в ученията, не са достатъчни за започване на пълноценни военни действия, но са напълно достатъчни за провокация.

Подберезкин е убеден, че увеличаването на броя на войниците и екипировката, участващи в Sea Breeze, е «по-нататъшна стъпка по пътя на ескалацията.

„Американците следват този път през последните пет години и проблемът е, че по-нататък по този път някъде трябва да се премине границата от просто политическа употреба на военна сила в пряка употреба на тази сила.
Тоест това може да е военен конфликт “, казва експертът.

Независимо от това, анализаторът подчертава, че в Крим има достатъчно сили и средства за спиране на всякакви агресивни действия на врага.
Алексей Подберезкин пояснява, че в Крим системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана контролират целия въздух и космоса в Черноморския регион.

„Тези комплекси покриват всичко до Босфора, всеки квадратен метър се контролира.
И от чисто военна гледна точка би било неразумно да се откриват някакви военни действия. Удар от една ракета «Бастион» е достатъчен, за да може този есминец просто да се раздели наполовина и да потъне за десет секунди. «

 

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments