Владимир Путин призова да се укрепят механизмите за забрана на разработването на биологично оръжие

28 юни 2021-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък, 24 юни, обяви необходимостта от засилване на механизмите, които осигуряват забраната за разработване и разпространение на биологични оръжия.

За това руският лидер написа в приветствието си към участниците и организаторите на Международната научно-практическа конференция „Глобални заплахи за биологичната сигурност. Проблеми и решения «. Телеграмата е публикувана на официалният сайт на Роспотребнадзор.

„Ефективното противодействие на биологичните заплахи изисква най-тясното взаимодействие на съответните държавни отдели, научни и медицински общности“, се казва в документа.

 

Владимир Путин призова да се укрепят механизмите за забрана на разработването на биологично оръжие

Държавният глава на Руската Федерация отбеляза важността на укрепването на националните и международните механизми за осигуряване на забрана за разработването, производството и разпространението на биологични и токсинни оръжия.

Владимир Путин също така изрази увереност в конструктивността и съществеността на дискусиите.

III Международна научно-практическа конференция „Глобални заплахи за биологичната сигурност. Проблеми и решения ”се проведе в Сочи в дните 24-25 юни.

През април секретарите на съветите за сигурност на страните от Договора за колективна сигурност (ОДКС) на среща в Душанбе се договориха да разработят мерки за предотвратяване на биологични заплахи.

Русия пое инициативата за създаване на Координационен съвет, който ще разработи съвместни практически мерки за предотвратяване на заплахи за сигурността, свързани с въздействието на опасни биологични фактори.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments