Меркел: Страните от ЕС трябва да обсъждат проблемите с Русия, не помежду си, а директно с Путин

28 юни 2021-Нюз Фронт.

Отношенията между Европейския съюз и Русия са лоши, но диалогът е воден дори по време на Студената война, отбеляза германският канцлер.

Меркел: Страните от ЕС трябва да обсъждат проблемите с Русия, не помежду си, а директно с Путин

Както съобщи ТАСС в понеделник германският канцлер Ангела Меркел участва по видеовръзка във френско-германското парламентарна асамблея, която включва по 50 членове на Националното събрание и Бундестага, където тя заяви, че страните от ЕС трябва да обсъждат проблемите, които съществуват в отношенията с Русия, не помежду си, а директно с Москва.

„От моя гледна точка, на такава среща на върха е необходимо да се обсъдят всички въпроси, които ни тревожат и по които искаме да си сътрудничим“, каза тя, като отбеляза, че проблемите в отношенията с Москва, наред с други неща, се отнасят и към „ хибридни атаки, на които всички «страни членки на ЕС — това е Франция, това е Германия, това е Италия, знам за това от балтийските държави» са подложени.

Меркел изрази убеждението си, че ЕС ще може да се придържа към „единна позиция“ по време на евентуален „работен разговор с руския президент“. Според нея има достатъчно теми за дискусия.

„Мисля, че е по-добре не само постоянно да обсъждаме това помежду си, но да провеждаме дискусии по тези въпроси с руския президент и да казваме, че успешното сътрудничество е невъзможно на такава основа. Отношенията между ЕС и Русия наистина са лоши, но по време на Студената война имаше преговори. В тази връзка, по мое мнение, мълчанието не води до решаване на проблемите «, каза тя.

«Ние очертахме темите, които искаме да обсъдим с Русия, и инструктирахме да се проработи в какъв формат и при какви условия преговорите с Русия може да се състоят. Това означава, че сме направили крачка напред, но все още не сме достигнали целта. «

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments