Азербайджан започва мащабни военни учения с Турция

28 юни 2021-Нюз Фронт.

Въоръжените сили на Азербайджан и Турция започнаха мащабни военни учения на полигоните в Баку с участието на танкове, самолети и безпилотни летателни апарати. Информацията съобщава изданието Интерфакс-Азербайджан с позоваване на прес-службата на Министерството на отбраната на страната.

Маневрите са наречени «Мустафа Кемал Ататюрк — 2021» в чест на основателя на съвременната турска държава и нейния първи президент. Те се провеждат в съответствие с подписаните по-рано споразумения за военно сътрудничество между двете страни.

Азербайджан започва мащабни военни учения с Турция

„Основната цел на ученията (…) е да се подобри взаимодействието на подразделенията на армиите на двете страни в хода на военните действия, да се развият уменията на командирите при вземане на военни решения и управление на подразделения“,се казва в съобщението.

Общо в тренировките ( тренировки за какво, явно подготовка за бъдещи военни действия)участват около шестстотин души личен състав, около 40 танкове, 20 артилерийски артилерийски и крупнокалиберни минохвъргачки, 50 превозни средства, както и хеликоптери и безпилотни летателни апарати. Ученията ще продължат три дни.

На 15 юни Алиев и Ердоган подписаха така наречената Шушинска декларация за съюзничество.
Подробности за документа не бяха разкрити, но според запознати, това е началото на своеобразен военен съюз между Турция и Азербайджан срещу Русия и Армения. Според думите на президента на Азербайджан споразумението обхваща всички области на взаимодействие между Анкара и Баку, включително отбраната и сигурността.

По-късно стана известно за плановете на Турция да разположи военни бази в Азербайджан в рамките на подписаните споразумения за съюзничество между страните. В отговор, Кремъл заяви, че появата на военни съоръжения на НАТО в близост до руските граници ще стане повод за «особеното внимание» на Москва.

 

Продъжаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments