Sohu (Китай): Руските подводници — ужасът на САЩ

Самолетоносачите винаги са били смятани за символ на велика държава. В това отношение Русия забележимо изостава от САЩ, тъй като има само един самолетоносач, който все още се ремонтира, пише «Соху“. Но недостигът на самолетоносачи се компенсира с лихва от мощните подводници, които вкарват в страх Америка.

Превод от Sohu (Китай):

Sohu (Китай): Руските подводници - ужасът на САЩ

Очевидно силата на руския флот се крие не в надводните кораби, а в подводниците. Руският подводен флот не отстъпва на американския. Колкото и самолетоносачи да имат САЩ, колкото и мощни да са, Америка изпитва страх от руските атомни подводни крайцери!

Ядрената подводница със стратегическо предназначение от проекта 955А «Княз Олег» е четвърто поколение ядрени ракетни подводни крайцери със стратегическо предназначение от проекта 955.

Дадените подводници имат мощен ударен потенциал, във връзка с което те са в основата на стратегическите ядрени сили на Русия през 21 век.

Според плана атомните подводници по проекта 955 ще заменят предходното поколение ракетни подводни крайцери и ще формират гръбнака на руските военноморски стратегически ядрени сили за сдържане. За модернизиране на подводния флот се планира изграждането на десет стратегически ракетни ядрени подводници от проекта 955.

По някои технически параметри те дори леко надминават американските подводници от клас «Охайо».

Според наличните данни всяка ракета «Булава» с тегло 1,2 тона е способна да носи от шест до десет ядрени бойни глави. Като се има предвид, че теглото на ядрените бойни глави в експлоатация на Русия и Съединените щати по правило надхвърля 200 килограма, ракетата „Булава“, оборудвана с дори шест ядрени бойни глави, ще има огромна разрушителна сила.

Стратегическата ядрена подводница от проекта 955A има подобрена система за комуникация и откриване, повишена акустична ефективност и подобрена вътрешна структура. Водоизместимостта достига 24 хиляди тона, което позволява на ракетоносеца да достигне скорост до 30 възела, като същевременно създава минимален шум. Всяка ядрена подводница от Проекта 955/955A е оборудвана с 16 МБР, които носят от шест до десет ядрени бойни глави.

Наскоро атомната подводница „Княз Олег“ по проекта 955А направи първото си изпитателно пътуване до морето, което, разбира се, привлече широко обществено внимание. Освен това новата подводница не само излeзна в морето, но, за изненада на всички, извърши изпитателен пуск на ракети. Това предполага, че Русия е напълно уверена във възможностите на новия ракетоносец.

В периода на изпитанията атомната подводница «Княз Олег» трябва да изстреля междуконтинентална балистична ракета «Булава» по наземна цел на полигона Кура, разположен на полуостров Камчатка. Ракетата «Булава», която формира гръбнака на стратегическите ядрени сили на Русия, има обхват от 8 000 километра и е способна да носи шест до десет хиперзвукови бойни глави.

Стартовото тегло на Булава е 36,8 тона, а теглото на изхвърляне е 1,2 тона. Ракетата е способна да носи няколко отделно управляеми ядрени бойни глави, с максимален обсег на стрелба около девет хиляди километра. Първото изстрелване на ракетоносеца «Княз Олег» с цел изпитателен пуск на междуконтинентална ракета ще покаже реалната сила на стратегическото сдържане на Русия и значително ще увеличи мощността на военноморските сили на страната.

Източник: https://www.sohu.com/a/469798690_100149498

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments