Dagbladet (Норвегия): Британците решиха проверят чий е Крим, руснаците отговориха

Ивер Нойман, експерт по Русия и директор на Института «Фритьоф Нансен», сравнява инцидента в Крим със ситуацията в Северна Норвегия. Там норвежки бойни самолети от време на време вдигат тревога, когато руските изтребители се приближават до границата. Но в Черно море ситуацията е по-сериозна — има спор за това чий Крим.

Превод от Dagbladet (Норвегия):

Dagbladet (Норвегия): Британците решиха проверят чий е Крим, руснаците отговориха

„Тази игра е за това кой е собственикът на Крим“, казва авторът.

В сряда следобед външното министерство в Москва привика британския посланик на килима заради инцидента с британския военен кораб, който навлезе във водите край Крим, който Русия счита за свой.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано в сряда, че по кораба са изстреляни предупредителни изстрели както от морето, така и от въздуха, и поиска от британците да разследват «опасното» поведение на техния военен кораб близо до полуостров Крим.

Експертът по Русия и директор на института „Фритьоф Нансен“ Ивер Нойман подчертава, че все още не се знае какво точно се е случило. Но във всеки случай той счита това събитие за важно.

„Норвежките военновъздушни сили правят това всяка седмица. Когато руските самолети нарушават нашите въздушни граници, ние вдигаме самолети, за да ги срещнем, за да покажем, че ние решаваме тук. Инцидентът в Крим е вариация на същата тема“, каза Нойман пред Dagbladet.

Ивер Нойман: Руснаците твърдят, че Крим е техен, докато останалата част от света счита, че той принадлежи на Украйна.

Опасността е, че в един момент може да започне целенасочена стрелба, защото залогът в тази игра е войната.

Руското министерство на отбраната заяви, че британският военен кораб е нахлул на три километра в пространството, което Русия счита за свои териториални води около полуостров Крим. Изявлението на министерството беше незабавно разпространено от информационните агенции РИА Новости и Интерфакс.

„Британският кораб преди това беше предупреден за използването на оръжия в случай на нарушение на границата, но той не реагира по никакъв начин“, подчерта руското министерство на отбраната.

Руското ведомство също така отбеляза, че след предупредителните изстрели британският кораб е сменил курса си и е напуснал района.

Bloomberg пише, че руски изтребител е хвърлил четири бомби в морето до британския миноносец, а патрулен кораб е стрелял, за да принуди британците да променят курса си.

Британското министерство на отбраната съобщи, че Русия провежда учебни стрелби в Черно море и е обявила това предварително.

Източник: https://www.dagbladet.no/nyheter/innsatsen-i-potten-er-krig/73944608

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments