CNN: Успехите на Китай в космоса поставят под въпрос американското лидерство

Състезанието в космоса се превръща в естествено продължение на съперничеството между САЩ и Китай на земята, пише CNN. А последните постижения на Пекин поставят под въпрос дългосрочното лидерство на САЩ в тази област, отбелязват авторите на статията. Така че след извеждането от експлоатация на МКС китайската космическа станция Tiangong, която е в процес на изграждане, заплашва да се превърне в единствената в орбита, а достъпът до нея за американските астронавти ще бъде затворен, предупреждават журналистите.

CNN: Успехите на Китай в космоса поставят под въпрос американското лидерство

Отчитайки, че САЩ и Китай се борят за икономическо, технологично, геополитическо и дори идеологическо надмощие на Земята, космосът се превърна в естествено продължение и решаваща граница в това съперничество между великите сили, пише CNN.

В същото време, тъй като космическите технологии имат двойно предназначение по природа, «това, което е заложено, далеч надхвърля авторитета в научната област и позицията на световната сцена», убедени са авторите на статията. Както обясняват журналистите, не само националната отбрана зависи от космическите спътници, но и по-голямата част от човешкия живот на Земята — от цифровите комуникации до навигацията.

След краха на космическата програма на Съветския съюз, Съединените щати се радваха на период на ненадминато лидерство в космоса, припомня вестникът. През последните години обаче американски наблюдатели и политици предупредиха, че доминирането на САЩ скоро може да бъде оспорено от бързо разрастващата се космическа сила на Китай. Както отбелязва CNN, тази загриженост се е засилила след поредицата от важни постижения на Китай: през 2019 г. тя стана първата държава, която се приземи на обратната страна на Луната, а през 2020 г. успешно изстреля последния си спътник Beidou, в орбита, създавайки почвата за хвърлянето на предизвикателство пред американската система GPS. Китай стана единствената държава след САЩ, която достави работещ марсоход на Марс миналия месец.

Както съобщава изданието, именно този пробив подтикна новия администратор на НАСА Бил Нелсън да предупреди САЩ срещу „самодоволството“ пред космическите амбиции на Китай. На изслушването в палатата на представителите миналия месец той показа снимка, направена от китайски марсоход на Марс, и нарече Китай „много агресивен конкурент“, а също така убеди Конгреса да финансира плановете на НАСА за връщането на хората на Луната.

Докато космическите технологии на Китай продължават да изостават от Съединените щати, космическата програма на Пекин се ползва с пълна политическа и финансова подкрепа от управляващата Комунистическа партия, която разглежда успеха на мисията като ключов показател за нейната позиция на международната арена и вътрешната легитимация, отбелязва авторите на статията.

Новата фаза на американско-китайското космическо съперничество започна миналата седмица, когато трима китайски астронавти пристигнаха в космическата станция, която все още е в процес на изградане, припомнят журналистите.

Единствената алтернатива на тази станция е МКС, създадена от САЩ в сътрудничество с Русия, Европа, Япония и Канада.

Според изданието китайски чиновници, отговарящи за космическата индустрия, вече ясно са заявили, че искат да приемат чуждестранни астронавти на борда на своята космическа станция след нейното завършване. Китай също си сътрудничи с Русия по проекта за изграждането на изследователска станция на южния полюс на Луната до 2035 г. Това съоръжение ще бъде отворено и за други чуждестранни участници.

Източник: https://edition.cnn.com/2021/06/21/china/china-us-space-race-mic-intl-hnk/index.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments