CNN: Кремъл неслучайно хвърли бомби пред британския есминец

Експертите считат, че Великобритания умишлено е изпратила разрушител във водите край Крим. Това усложни и без това трудните отношения с Русия, която даде много смел отговор, като хвърли бомби пред чуждия кораб. Прави впечатление, че инцидентът се случи, когато Франция и Германия призоваха ЕС за диалог с Русия.

Превод от CNN: 

CNN: Кремъл неслучайно хвърли бомби пред британския есминец

Последиците от сблъсъка в сряда между военния кораб на Кралския флот и руските сили край Крим ще бъдат наблюдавани далеч отвъд Черно море, напрежението е изпълнено с последици за много британски съюзници и противници.

Найджъл Гулд-Дейвис (старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания за Русия и Евразия) счита, че това само усложнява „и без това трудните англо-руски отношения“.

„Това не е коренно различно от това, което Великобритания и нейните партньори правят в други отношения — например пакетите от санкции на САЩ и Обединеното кралство срещу Крим“, добави той.

„Само, че този път се извършва с помощта на флота.“

Представителите на Кремъл обвиниха Великобритания в «умишлена и предварително планирана провокация» и заявиха, че Русия има правото да «бомбардира целта», ако чужди кораби нарушат морските й граници.

През следващите няколко дни вниманието на Русия ще бъде насочено към още 32 кораба: САЩ и техните партньори, включително Великобритания, започват ежегодното учение „Морски бриз“ в Черноморския регион.

В прессъобщението на Шести американски флот тази седмица беше обявено, че украинските учения, в които участват 5000 военнослужещи и 40 самолета от 32 американски партньори, ще бъдат най-големите през тази година в 25-годишната им история.

„Ако е необходимо, Русия ще реагира на възникващата ситуация по съответния начин в интерес на осигуряването на военната си сигурност“, заяви генерал-майор Игор Конашенков, официален говорител на руското министерство на отбраната.

Военноморската конфронтация между Великобритания и Русия се състоя същата седмица, когато Европейският съюз, чиито десет членове ще вземат участие в предстоящото учение «Морски Бриз», поканиха Русия за започване на нова фаза на диалог и сътрудничество.

Източник: https://edition.cnn.com/2021/06/25/europe/britain-russia-crimea-hms-defender-cmd-intl/index.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments