An Nahar (Ливан): Защо Турция остава в Афганистан?

САЩ и НАТО възнамеряват да изтеглят напълно своите войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. Но Турция реши да остане, авторът на статията е убеден, че необходимостта да се гарантира сигурността на международното летище в Кабул е само предлог. Каква е истинската цел на Ердоган?

Превод от An Nahar (Ливан):

An Nahar (Ливан): Защо Турция остава в Афганистан?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опасява, че когато чуждестранните войски напуснат Афганистан, талибаните (терористична организация, забранена в Руската федерация, бел. ред.) отново ще поемат контрола над страната. Припомняме, че САЩ и НАТО възнамеряват да изтеглят напълно своите войски от Афганистан до 11 септември 2021 година. В тази връзка турският лидер предлага да поеме водеща роля в осигуряването на сигурността на международното летище Хамид Карзай в Кабул, което ще е необходимо на чуждестранните посолства след изтеглянето на войските.

Това предложение произтича от желанието да се запази военният плацдарм в Афганистан в светлината на десетгодишната политика на Ердоган да използва регионалните и международни инциденти, за да разшири възможно най-много военното присъствие на Турция.

Турският лидер се възползва от сирийската война, за да окупира големи райони в Северна Сирия под предлог за борба с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация в Турция. Той също така създаде военни бази в Северен Ирак и се възползва от хаоса в Либия, за да прехвърли турски войници в Триполи.

Той призова за война в Нагорни Карабах и след това изпрати турски войски в Азербайджан. Същото се случва и сега в Афганистан. Ердоган иска да се възползва от изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан, за да поеме водеща роля в обезпечаването на международното летище Хамид Карзай в Кабул и да се провъзгласи за «защитник на нуждаещите се от хуманитарна помощ», но в действителност иска да осигури постоянно присъствие на Турция в Южна Азия.

Ердоган се стреми да поправи отношенията със САЩ. Той с всички сили се стреми да покаже, че е готов да направи жертва, за да осигури безопасността на международното летище в Кабул, което ще бъде от първостепенно значение, ако талибаните получат контрол. Чуждестранните посолства вероятно ще трябва да евакуират своите граждани или поне да отговорят на техните нужди, ако решат да останат под управлението на талибаните, което е малко вероятно.

Ердоган се опасява, че американският президент Джо Байдън ще наложи нови санкции поради нарушенията на човешките права, особено срещу кюрдите, живеещи в Турция или Сирия, които са подложени на масирани репресии от турските власти. Притеснява се и от факта, че американските санкции могат да бъдат наложени заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Припомняме, че турските власти ги използваха, за да дестабилизират ситуацията в Източното Средиземноморие и Либия.

Изтеглянето на чуждите войски от Афганистан беше възможност за Ердоган да поправи отношенията си с Байдън и да демонстрира желанието си да продължи да бъде връзка между Афганистан и външния свят.

Ситуацията в Афганистан е от полза на Турция, особено предвид факта, че от 1 май 2021 г. талибаните поеха контрола над над 27 региона на Афганистан, като се възползваха от изтеглянето на САЩ и другите чужди сили. Организацията на обединените нации и свързаните с нея власти се готвят да изтеглят своя чуждестранен персонал от Афганистан, включително преводачите, които работиха с чуждите сили или посолствата, а чуждестранните мисии затварят централите си една след друга.

Американската армия очаква, че афганистанската армия дълго време няма да може да държи страната под свой контрол, особено след като междуафганистанските преговори в Доха за разделението на властта между талибаните и официален Кабул е малко вероятно да доведат до положителен резултат.

Съответно всички очакват завръщането на режима на талибаните на власт 20 години след свалянето му. Припомняме, че това беше улеснено от терористичните актове, извършени от талибаните през септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. С връщането на талибаните няма гаранции, че Ал Кайда, ИДИЛ (терористичните организации са забранени в Руската федерация, бел. ред.) или други джихадистки групировки няма да се върнат в Афганистан, който отново ще се превърне в безопасно убежище за тях.

Това е тъжната реалност, която очаква Афганистан. В тази връзка турският президент възнамерява да поеме водеща роля в осигуряването на безопасността на международното летище Хамид Карзай в Кабул.

Разбира се, той не може да стане гарант за сигурността без съгласието на талибаните и другите джихадистки движения или групировки.

Но основната грижа на турския лидер е да разшири военното присъствие на Турция в съответствие с неговата «неоосманиска» политика.

Източник: https://www.annaharar.com/arabic/makalat/annahar-alarabi-authors/21062021123717829

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments