TNI: Тази нова руска бойна машина е бъдещето на войната

«Бумеранг» е само една от масата военни иновации, които Москва ще представи на най-голямото изложение на оръжие в Беларус. Това е многофункционална колесна бронирана платформа, разработена от руска военно-промишлена компания и се счита за стъпка напред в сравнение с бронетранспортьорите от съветската епоха.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Тази нова руска бойна машина е бъдещето на войната

Най-новата версия на руската колесна платформа ВПК-7829 Бумеранг ще бъде изложена на международното изложение за оръжие MILEX 2021 в Беларус тази седмица, съобщи държавната оръжейна корпорация «Рособоронекспорт», която е част от руския военно-техническа компания Ростех.

«Бумеранг» е най-новата многофункционална бронирана колесна платформа, разработена от Руската военно-промишлена компания. Модулната бойна машина за пехота (БМП) и бронетранспортьорът (БТР) имат екипаж от трима души (шофьор, наводчик и командир) и може да превозва до осем пътници.

За първи път машината е видяна на репетициите на Московския парад на победата през 2015 г., но участието бе отложено поради конструкторски проблеми, които изискваха ревизия на основния корпус, включително бойното отделение, както и подобрена плаваемост. Изглежда обаче, че проблемите са разрешени и «Бумеранг» се счита за крачка напред в сравнение с бронетранспортьорите от съветската епоха.

«Бумеранг» също има дистанционно управляема кула — същата като на тежката Армата T-15 БMП — и е оборудвана с 30-милиметрово основно оръдие и противотанкови ракети или по-голямо 57-милиметрово оръдие и средна картечница, в зависимост от конфигурацията.

«Бумеранг» е само една от масата военни иновации, които Москва ще представи на най-голямото изложение за оръжия в Беларус.

«На изложението за оръжие MILEX 2021 руските отбранителни предприятия ще представят повече от двадесет модела, които Рособоронекспорт е предложил на световния пазар през последната година.

Освен разузнавателната и ударната версия на безпилотния апарат «Орион», те включват «Антей-4000» — ракетна система, модернизираната 203-милиметрова САУ „Малка“, универсалната инженерна бронирана машина, бронетранспортьор и бойна машина за пехота, базирана на платформата „Бумеранг“, заяви Александър Михеев, генерален директор на „Рособоронекспорт“.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/new-russian-combat-vehicle-future-warfare-188387

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments