СМИ Китай: Русия има «невидим убиец»

Нараства интересът към електромагнитните оръжия, които се наричат ​​„невидимият убиец“. Той може незабавно да деактивира радари, компютри и всякакво друго електронно оборудване, парализирайки цялата система за управление. Страните активно разработват този тип оръжие и Русия не прави изключение.

Превод от Чжунго цзюнван (Китай):

СМИ Китай: Русия има "невидим убиец"

В тесен смисъл електромагнитните оръжия могат да бъдат разделени на две категории: първо, електромагнитни бомби, ракети и снаряди, които създават електромагнитни импулси чрез експлозия. Втората категория включва бойни платформи, които генерират електромагнитни импулси и атакуват цели с помощта на специални пускови установки.

Най-типичният представител на електромагнитното оръжие е електромагнитната бомба, известна като «втората атомна бомба». В момента подобни бомби са станали обект на изследвания от световните военни сили.

Войната в Персийския залив през 1991 г., бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г. и нападението през 2003 г. срещу телевизията в Багдад — във всички тези събития може да бъдат проследени сянката на американските електромагнитни оръжия.

Създаването на електромагнитни импулси се извършва не в резултат на експлозии на боеприпаси, а чрез системни средства. Пример за това е електромагнитното оръдие, което Русия изпробва от 2015 г. Според данните максималният обхват на това оръдие може да достигне десет километра, което дава възможност да се деактивира електронното оборудване, разположено на земята в рамките на даден обсег, както и да се унищожат безпилотните летателни апарати.

Според експерти електромагнитното оръдие използва свръхвисок капацитет за незабавно освобождаване на енергия и, използвайки насочена антена, излъчва мощни електромагнитни вълни за бойни цели.

В сравнение с конвенционалните радиоелектронни оръжия, електромагнитните оръжия могат да бъдат наречени „невидим убиец“ в информационната война. От гледна точка на поразяване на целите, за разлика от електронните оръжия, които позволяват само намеса и потискане на електронното оборудване, електромагнитните оръжия са способни да причинят сериозни щети на електронното оборудване на врага, парализирайки го за дълго време.

Руската военна машина за дистанционно разминиране «Листва», използвана от ракетните войски със стратегическо предназначение, е изключително интересна. 

Освен детектора за мини и устройство за разминиране, машината е снабдена и с оборудване за генериране на електромагнитни импулси и потискане на мощни електромагнитни сигнали. Когато се открие експлозив, това оборудване прекъсва сигналите на врага за експлозия. Освен това оборудването е способно да създава микровълнови импулси и да деактивира електронните компоненти на взривното устройство, като по този начин неутрализира врага.

Позицията и ролята на електромагнитните оръжия в бъдещите бойни операции не бива да се подценяват. Това са «невидими убийци».

Източник: http://www.81.cn/bq/2021-05/28/content_10041300.htm

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments