Folha de S. Paulo (Бразилия): Претендентът за мястото на Меркел иска «разумни отношения» с Русия

Бразилското издание насочва вниманието към това как германските медии реагираха бурно на статията на Владимир Путин, публикувана във вестник Die Zeit по повод 80-годишнината от нападението на Германия срещу СССР. В същото време редица политици, включително кандидатът за поста канцлер, призовават за разумни отношения с днешна Русия.

Превод от Folha de S. Paulo (Бразилия):

Folha de S. Paulo (Бразилия): Претендентът за мястото на Меркел иска "разумни отношения" с Русия

В Германия основният претендент за поста на Меркел иска „интелигентни отношения“ с Русия и отхвърля Студената война с Китай

Започвайки със Süddeutsche и Frankfurter Allgemeine Zeitung, големите германски издания публикуват дълги статии за «Забравената война», 80-годишнината от нападението на нацистка Германия над Съветския съюз.

„27 милиона загинали. Тази война за изтребление остава сляпо място в паметта на германците“, пише «Зюддойче».

„Това не беше война, а кампания на унищожение“, подчертава FAZ.

„Наличните вече доказателства показват какво е означавала тя за цивилното население“.

Най-голямо внимание обаче привлече статия на Владимир Путин във вестник Die Zeit, озаглавена „Да бъдем открити, въпреки миналото“. В статията Путин споменава 1941 г. и се фокусира върху днешното разделение след Студената война, напредването на НАТО към руската граница и европейската подкрепата за «държавния преврат», спонсориран от САЩ през 2014 г. в Украйна.

Не на студената война

Армин Лашет, основният претендент за поста на Ангела Меркел като германски канцлер през септември, попадна в заглавието на Financial Times с „предупреждение срещу студената война с Китай“.

На въпрос за американския натиск той отговори:

„Въпросът е следният: ще предизвика ли това нов конфликт? Имаме ли нужда от нов противник? Отговорът на Европа беше предпазлив, защото да, Китай е системен съперник, защото има различен модел на общество, но в същото време е партньор.»

В това дълго интервю Лашет също се застъпи за „установяване на разумни отношения“ с Русия.

«Игнорирането на Русия не помогна на нашите интереси или на интересите на САЩ.»

Източник: https://www1.folha.uol.com.br/colunas/nelsondesa/2021/06/putin-cobra-europa-nos-80-anos-da-guerra-de-aniquilacao.shtm

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments