Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Европейските интеграции не трябва да са заложници на двустранни въпросиПреговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България. Напредъкът ни в евроинтеграциите трябва да зависи предимно от вътрешните реформи, свързани с преговорните глави, законодателството на ЕС и постигането на европейски стандарти.

Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Това написа македонският премиер Зоран Заев в своя Фейсбук профил след като на вчерашното заседание на Европейския съвет точката за начало на европреговорите с РС Македония отпадна от дневния ред.

Припомняме, мнението на България остава непроменено — ние не приемаме кражба на своята история, но сме отворени за диалог и очакваме изпълнение на Договора за добросъседство с РС Македония.

«Европейските лидери сериозно трябва да вземат предвид, че безкрайните и повтарящи се разочарования неизбежно отварят вратата и насърчават евроскептиците. Ето защо ЕС трябва да намери формула, която да държи на думата си и да разшири разширяването на Западните Балкани», пише Заев.

Според македонския премиер страната му е показала смелост и искрена воля за решаване на двустранните отношения чрез взаимно уважение и защита на националното достойнство.

Двустранните въпроси не трябва да се включват в преговорите или рамката. Това е опасен прецедент и е позиция, споделена от всички останали страни членки на ЕС.

«Македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори. Никой и с какъвто и да е акт не трябва да поставя под въпрос човешкото достойнство, равенство и солидарност, върховенство на закона, правата на човека», пише Заев, без да споменава, че езикът, който се ползва в РС Македония е изкуствено създаден през 1945 г.

Припомняме, за новосъздадената писмена норма азбуката на РСМ Македония, 

е плод на третата комисия, е приета на 3 май 1945 г., а месец по-късно, на 7 юни е утвърден и правописът.

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал.

«Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев», заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото, съобщи News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments