Легендарен сирийски генерал започна мащабна операция срещу ИДИЛ с помощта на ВКС на Русия

Сирийската армия, с подкрепата на руската авиогрупа в Арабската република, започна голяма операция миналата неделя срещу бойците на терористичната организация Даеш (Ислямска държава, ИД, ИДИЛ — забранена в Русия) в централните и източните райони на САР, съобщава новинарският портал Zaman al-Wasl.

Легендарен сирийски генерал започна мащабна операция срещу ИДИЛ с помощта на ВКС на Русия

Според вестника наземната част от операцията се извършва от силите на 25-та дивизия на сирийските въоръжени сили, водени от легендарния генерал Сухейл ал-Хасан. Повече от 1500 армейски специални сили са съсредоточени в района на Ханасир-Атрия на изток от провинция Хама. Членовете на ИДИЛ са изтласкани от многобройни подземни укрития в обширната пустинна област Ал-Бадия.

Ислямистките бойци засилиха своите атаки срещу правителствените сили през последните месеци. Най-малко десет войници бяха убити и ранени в неделя сутринта в сблъсъци с ИДИЛ в югозападната провинция Дейр ез-Зор. Освен това двама членове на палестинската бригада Ал-Кудс, воюващи от страната на Дамаск, бяха убити, когато самоделно взривно устройство детонира на изток от град Ракка.

През последните 48 часа руската авиация нанесе над 120 удара срещу над 17 позиции на ИДИЛ в пустинята Ал-Бадия, съобщава Zaman al-Wasl.

Припомняме, че мащабната сухопътна операция на правителствените сили, започнала през април, се развива паралелно с интензивните удари на руската авиация, чиято цел са подземните комуникации и бункерите на ИДИЛ. През последните няколко седмици, в резултат на активните действия на руските ВКС, стотици терористи бяха унищожени. Руското министерство на отбраната обяви ликвидирането на до 200 бойци в резултат на въздушните удари по терористични цели североизточно от град Тадмор.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments