ЕС в единен фронт срещу Унгария за анти-ЛГБТ закона

Ръководителите на страните членки на Европейския съюз демонстрираха вчера единен фронт срещу Унгария във връзка с новия ѝ анти-ЛГБТ закон, информира «Ройтерс».

ЕС в единен фронт срещу Унгария за анти-ЛГБТ закона

При пристигането си за срещата в Брюксел редица държавни и правителствени ръководители коментираха нормативния акт. Белгийският премиер Александер де Кро определи закона като примитивен.

Нидерландският премиер Марк Рюте настоя, че унгарците трябва да си дадат сметка, че те са членове на ЕС, т. е. на една общност със споделени ценности и добави, че с този приет закон сега Унгария няма повече място в ЕС.

Открито хомосексуалният премиер на Люксембург Ксавие Бетел пък заяви, че ще каже на унгарския премиер Виктор Орбан, че смесването на педофилията и порнографията със хомосексуалността за него е погрешно, и че това стигматизира хората. Той си припомни, че най-трудното нещо за него е било да се приеме такъв, какъвто е и да го сподели с близките си и че е осъзнал, че е гей не защото е гледал реклама по телевизията.

Френският президент Еманюел Макрон пък изтъкна, че новият унгарски закон не съответства на ценностите на ЕС.

По-рано вчера стана ясно, че ръководители от 17 страни от ЕС са се подписали под писмо, в което казват, че в 27-членната общност няма да се толерира дискриминация.

В знак на протест срещу закона знакови сгради и обекти в Брюксел бяха украсени със знамена с цветовете на дъгата или осветени с тези цветове. Сред тях са сградата на Европейския парламент, а също и големия брюкселски площад.

Законът забранява разпространението пред малолетни на съдържания, свързани със хомосексуалността. Първоначално той беше замислен като закон за борба срещу педофилията.

Орбан увери в Брюксел, че законът не е насочен срещу хомосексуалистите, а че защитава правата на децатагарантира правата на родителите и не засяга сексуалната ориентация на хора над 18 години, съобщи News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments